Chilli rozgrzeje mięśnie i stawy
Cierpiący na reumatyzm powinni docenić właściwościowi tej małej pikantnej papryczki.
Papryka chili zawiera kapsaicynę, związek odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Stosuje się ją często jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie, głównie pod postacią kremów, maści i plastrów.
Uśmierzają one m.in. bóle związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów i kości oraz neuropatią cukrzycową. Przynoszą ulgę w bólach stawów kręgosłupa, ramion i dłoni.
Lecznicza maść z kapsaicyną powinna zawierać od 0,025% do 0,075% tej substancji w preparacie.
Uwaga! Specyfiki z wyciągiem z chili nakładane na skórę po raz pierwszy mogą powodować silny ból. Dlatego stosujmy je z dużą ostrożnością. Nie wdychamy oparów, ponieważ może to wywołać duszności. Po użyciu maści dokładnie umyjmy ręce mydłem, octem albo mlekiem. Woda nie wystarczy, aby usunąć kapsaicynę ze skóry.