Ciężko na żołądku. To nie musi być niestrawność!
Objaw ten może też świadczyć o zaparciach lub kamieniach żółciowych. Rozwiązanie zależy od rodzaju dolegliwości.
Czujesz pełność w żołądku, a nawet przepełnienie. Niekiedy może być to też uczucie rozpierania w nadbrzuszu. Sprawdź, co może wywoływać te dolegliwości.
Niestrawność
To najczęstsza przyczyna ciężaru w żołądku. Niestrawności towarzyszy też ból w nadbrzuszu, zgaga, nudności, niekiedy też wzdęcia i odbijanie. Objawy zwykle pojawiają się po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku.
Nasza rada: Po jedzeniu wypij napój imbirowo-goździkowy. Dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru obierz i pokrój na cienkie plastry. Wrzuć do szklanki i dodaj 5-6 goździków. Zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż napój przestygnie i wypij go.
Możesz też żuć nasiona kminku. Ich olejki eteryczne powinny złagodzić dolegliwości. Staraj się też obserwować, po jakich potrawach najbardziej dokucza ci niestrawność (częstą przyczyną jest np. kawa z mlekiem) i modyfikuj jadłospis.
Zaparcia
Jeśli chodzisz do toalety rzadziej niż dwa razy w tygodniu, wypróżniasz się z trudem albo masz uczucie niepełnego wypróżnienia, masz zaparcia. Często są one skutkiem diety ubogiej w błonnik i wodę oraz siedzącego trybu życia.
Nasza rada. Wieczorem, zanim pójdziesz spać, przygotuj napój z suszonych owoców. 6-8 śliwek lub fig przelej wrzątkiem i zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Zostaw na noc. Rano na czczo wypij napój, a owoce zjedz. Każdego dnia na podwieczorek zjadaj jabłko razem ze skórką. W ciągu dnia wyjdź na długi spacer lub poćwicz w domu - to pobudza jelita do pracy.
Kamica żółciowa
Gdy zaczynają tworzyć się kamienie, możesz czuć ciężar lub gniecenie w nadbrzuszu, w prawym podżebrzu. Dolegliwości dają o sobie znać zwłaszcza po tłustym posiłku. Może im też towarzyszyć gorzkie odbijanie.
Nasza rada. Ogranicz jedzenie tłustych mięs, pasztetów, tłustych żółtych serów, pleśniowych, topionych. Do każdego posiłku dodawaj warzywa. Dwa razy dziennie jedz owoce, najkorzystniej pestkowe, np. śliwki, morele, brzoskwinie, kiwi.
Wrzody żołądka
Zwykle choroba wrzodowa kojarzona jest ze zgagą, wzdęciami, uczuciem pełności po posiłku. Ale czasem te objawy mogą nie występować, a jedynym sygnałem wrzodów może być ból i uczucie ciężaru w nadbrzuszu (w żołądku). Pojawia się bezpośrednio po posiłku lub do 30 minut od jego zjedzenia. Te dolegliwości możesz mieć tylko jesienią i wiosną. O tych porach roku odporność jest najbardziej osłabiona (ma to związek ze zmianą temperatury powietrza oraz diety), a to sprzyja ujawnieniu się choroby wrzodowej.
Nasza rada. Koniecznie zrób gastroskopię. Dzięki niej sprawdzisz, w jakim stanie jest śluzówka żołądka. Jedz małe posiłki regularnie, o stałych porach, co 3-4 godziny. W okresie nasilenia dolegliwości unikaj ostrych przypraw, roślin strączkowych, marynat, kiszonek, kawy, mocnej herbaty, tłustych mięs, wędlin, żytniego i razowego pieczywa i słodyczy. Wybieraj produkty łagodne dla żołądka, np. pszenne pieczywo, chudy nabiał, warzywa, owoce. Pij codziennie kleik z siemienia lnianego - 2 czubate łyżeczki nasion zalej szklanką wrzątku, odstaw na noc, pij następnego dnia po kilka łyków między posiłkami.
Ważne!
Nie stresuj się! Samo uczucie ciężaru w żołądku może być skutkiem silnego stresu. Potęguje on tę dolegliwość i zaburza trawienie. Dlatego zawsze dbaj o komfort psychiczny i rozładowanie stresu, np. poprzez wyjście na długi spacer. W uspokojeniu nerwów pomagają też ziołowe herbatki. Warto wybierać te, które mają dodatkowo działanie rozkurczowe, np. z melisy lub rumianku.