Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce
Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.
Do tego jajka na miękko, zupy mleczne, kakao, kefiry, jogurty, biały ser, owoce i warzywa (bez strączkowych) - w tym pieczone lub gotowane ziemniaki. Wypijaj minimum 2 l wody i soków na dobę.
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem nitki, kajzerka z margaryną, szynką i pomidorem, herbata.
Drugie śniadanie
Pieczywo białe z margaryną, jajko na miękko, mandarynka, sok pomarańczowy.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety z ryby w sosie koperkowym, ziemniaki piure, buraczki duszone, herbata z malin. Albo krem z marchewki z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z indyka, pieczone ziemniaki, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym i czosnkiem, sok z aronii.
Podwieczorek
Jogurt owocowy, ciasto biszkoptowe, dżem brzoskwiniowy, woda mineralna.
Kolacja
Pieczywo pszenne, galaretka z kurczaka z warzywami, tarta marchewka z jabłkiem, sok pomarańczowy.
Zobacz także: