Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

Jajko na miękko z dodatkiem pieczywa będzie doskonałym pomysłem na śniadanie
Jajko na miękko z dodatkiem pieczywa będzie doskonałym pomysłem na śniadanie123RF/PICSEL

Do tego jajka na miękko, zupy mleczne, kakao, kefiry, jogurty, biały ser, owoce i warzywa (bez strączkowych) - w tym pieczone lub gotowane ziemniaki. Wypijaj minimum 2 l wody i soków na dobę.

Śniadanie 

Zupa mleczna z makaronem nitki, kajzerka z margaryną, szynką i pomidorem, herbata. 

Drugie śniadanie 

Pieczywo białe z margaryną, jajko na miękko, mandarynka, sok pomarańczowy. 

Obiad 

Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety z ryby w sosie koperkowym, ziemniaki piure, buraczki duszone, herbata z malin. Albo krem z marchewki z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z indyka, pieczone ziemniaki, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym i czosnkiem, sok z aronii. 

Podwieczorek 

Jogurt owocowy, ciasto biszkoptowe, dżem brzoskwiniowy, woda mineralna. 

Kolacja 

Pieczywo pszenne, galaretka z kurczaka z warzywami, tarta marchewka z jabłkiem, sok pomarańczowy.

Zobacz także:

Doskonałość Mody 2019Styl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas