Reklama

Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

Śniadanie 

Omlet z dodatkiem jogurtu oraz pomidorem i szczypiorkiem, kromka chleba razowego, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Albo: kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, biała kawa. 

Drugie śniadanie 

Koktajl na kefirze z mrożonymi truskawkami, szpinakiem, bananem i cynamonem. Albo: pięć biszkoptów, kisiel malinowy, herbatka z rozmarynem i jabłkiem. Obiad Zupa marchewkowa zabielana jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza jęczmienna, surówka z selera i jabłka z dodatkiem jogurtu, kompot. 

Reklama

Podwieczorek 

Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata owocowa. Albo: dwa ciastka owsiane, miseczka malin, pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego, herbata owocowa. 

Kolacja 

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, pora i jajka, sałatka z pomidorów, herbata. Albo: dwie kromki ciasta drożdżowego z prażonymi jabłkami, kakao. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy