Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?
Potrzebujesz żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, więc powinnaś jeść czerwone mięso, natkę, banany, pełnoziarniste pieczywo i pić sok z buraków. Każdy posiłek ma się składać przynajmniej w 1/3 z warzyw lub owoców. Nie zapomnij też o orzechach i olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia – spożywaj przynajmniej 2 łyżki dziennie. Pij co najmniej 1,5 litra bogatej w elektrolity (magnez, potas, wapń) wody mineralnej. Jedz banany, ziemniaki i pomidory.
Śniadanie
Koktajl z banana, jabłka, płatków owsianych, kawa albo omlet z 2 jaj z natką, szczypiorkiem, jogurtem, sałatka z pomidora, 2 kromki razowca z oliwą, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie
Dwa ciastka razowe, jabłko, woda albo sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą, herbata zielona.
Obiad
Zupa warzywna z dodatkiem pomidorów, ziemniaki z wody, sznycel z indyka, buraczki duszone, kompot albo zupa krem z groszku z oliwą i natką, stek z polędwicy, kasza gryczana, sałata rzymska z pomidorami, kompot.
Podwieczorek
Tarta z morelami, herbata zielona albo sałatka owocowa, woda.
Kolacja
Zapiekanka z ziemniaków, pora i szparagów z jajkiem i śmietaną, herbata zielona albo dorsz pieczony, grzanki razowe z czosnkiem i tzatziki, woda z cytryną.