Cztery kuracje na ból ucha
Składniki znajdziesz w kuchni, ich moc potrafi zdziałać cuda.
Czosnek
Zadziała jak antybiotyk. Obierz jeden mały ząbek, zawiń go w gazę i włóż do ucha na kilka godzin (najlepiej na noc). Dzięki gazie czosnek nie przesunie się w głąb przewodu słuchowego. Jedz też jeden ząbek dziennie.
Imbir
Obierz trzycentymetrowy kawałek świeżego imbiru, zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki, wyciśnij z niego sok. Cztery krople świeżego soku zapuść do ucha. To zahamuje rozwój stanu zapalnego.
Cebula
Obierz dużą cebulę (ma silne właściwosci przeciwzapalne), pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Jeszcze ciepłą przełóż na ściereczkę i przyłóż do ucha. Okład trzymaj do momentu, aż utraci ciepło. Ucho zawiń szalikiem na co najmniej dwie godziny.
Ciepłe okłady
Napełnij termofor gorącą wodą, zawiń w poszewkę i potraktuj jak poduszkę. Jeśli nie masz termoforu, napełnij ciepłą wodą plastikową butelkę i przyłóż do ucha. Trzymaj aż do wystygnięcia. Jeśli nie masz termoforu, wykorzystaj suszarkę. Pomoże ciepły strumień powietrza w stronę małżowiny. Staraj się dmuchać z odległości 30-40 cm, nie dłużej niż 3-5 minut.
Zobacz także: