Reklama

Daktyle na zdrowie

Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

W czasie ramadanu, gdy wyznawcy Allaha nie jedzą od wschodu do zachodu słońca, wieczorny (nader obfity) posiłek zaczynają właśnie od daktyli. Oczywiście chodzi o prawdziwe, suszone na słońcu owoce, które przed spożyciem moczy się w wodzie przez cały dzień. Tak jedzone daktyle mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, chroniąc przed zaparciami. Podobnie działają suszone śliwki, które też należy na noc namoczyć w wodzie i rano zjeść aby wyregulować pracę jelit.

Daktyle mają tak dobroczynny wpływ na żołądek, gdyż zawierają dużo błonnika. Są poza tym źródłem salicylanów, działających jak aspiryna, dzięki czemu są wskazane dla układu krążenia. Daktyle to również witaminy A, C, B1, B2 i PP oraz potas, żelazo, fosfor i magnez.

Reklama

Arabowie od zawsze uważali je za bardzo skuteczny lek na kaszel a dzisiejsza medycyna potwierdza te spostrzeżenia dodając, że obniżają też poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jednym słowem samo zdrowie. Mimo, ze zawierają dużo kalorii, są polecane w wielu dietach. No i są pyszne.

Warto kupować daktyle w sklepach z orientalną żywnością - tam można kupić nawet świeże, nie suszone owoce. Takie są oczywiście najzdrowsze. Jeśli kupujemy owoce suszone warto zainwestować w produkty ekologiczne, aby mieć pewność, że nie kupujemy owoców marnej jakości, które w procesie suszenia - dla podniesienia smaku - są nasączane syropem cukrowym.

Daktyle smakują świetnie same, jako dodatek do ciast a można też z nich przyrządzić domowy odpowiednik "nutelli" czy słodkie smarowidło do kanapek. Z daktyli uduszonych z odrobina wody i masłem powstaje znakomita polewa do kruchego ciasta (najbardziej znanego w postaci mazurka daktylowego).

Bardzo zdrowym i smacznym śniadaniem jest jogurt z daktylami.

Jak widać daktyle to kolejny przykład tego, że coś, co jest słodkie, kaloryczne i pyszne może być jednocześnie zdrowe.

Zobacz także:

Faszerowane daktyle

Dla zajętych: Dieta bakaliowa

Monika Węgrzyn




Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy