Dbamy o wątrobę

Na 5 godzin przed USG wątroby nie powinno się nic jeść ani pić. Badanie wykonuje się na czczo.

Podstawą dbałości o wątrobę jest prawidłowa i zrównoważona dieta
Podstawą dbałości o wątrobę jest prawidłowa i zrównoważona dieta123RF/PICSEL

Przez wątrobę przepływa praktycznie cała krew - około jednego litra na minutę. Krew ta transportuje ze sobą wiele substancji odżywczych, ale i toksycznych, jak leki czy alkohol. Wątroba stanowi pewien rodzaj filtru, magazynu oraz jest największym organem przemiany materii.

Co wykrywa USG?

Podstawowym badaniem, które pozwala wykryć nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby jest USG jamy brzusznej. Wykonuje je radiolog, który ocenia wielkość organu, stopień jego obtłuszczenia oraz zaawansowanie zmian świadczących o stanie zapalnym lub obecności komórek nowotworowych. W badaniu tym ocenia się również stan dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.

Najczęstszym problemem wykrywanym w czasie tego badania jest stłuszczenie. Polega ono na nadmiernym odkładaniu się złogów tłuszczu w komórkach wątroby. Przyczyny stłuszczenia są różne. Na ogół powstaje ono w wyniku przewlekłego i nadmiernego spożycia alkoholu, ale często towarzyszy także cukrzycy, nadwadze i otyłości oraz niedoborom białka.

Może być też wywołane działaniem różnych substancji toksycznych i leków. Leczenie stłuszczenia wątroby polega na zmianie diety, w której najważniejsze jest wykluczenie alkoholu. Powinniśmy dostarczać jej białka, węglowodanów, dobrych tłuszczy, witamin i minerałów.

Czego nie lubi wątroba?

Przy stłuszczonej wątrobie unikajmy pieczywa razowego, zwłaszcza z karmelem, miodem, czy słodem, gruboziarnistych kasz, jak pęczak, gryczana, płatków owsianych górskich, czy ryżu na sypko. Starajmy się wykluczyć z jadłospisu śmietanę, tłuste sery, zwłaszcza żółte, topione, pleśniowe i ser feta.

Wątroba nie lubi też jaj na twardo i jajecznicy, tłustych mięs i wędlin, jak np. boczek, flaków, tłuszczy cukierniczych np. w pączkach. Nie dla wątroby jest też groch, fasola, soczewica czy bób.

Białka. Ich głównym źródłem powinny być produkty mleczne w postaci naturalnych napojów fermentowanych, jak kefir, maślanka czy zsiadłe mleko o zawartości 1-2 proc. tłuszczu, jaja na miękko, chude sery twarogowe, chude gatunki mięs i wędlin, najlepiej w postaci gotowanej lub duszonej.

Węglowodany. Dostarczajmy ich w postaci drobnych i średnioziarnistych kasz, np. jęczmiennej, krakowskiej i jaglanej, płatków błyskawicznych, jasnego pieczywa, bułek grahamek bez karmelu, biszkoptów, sucharów drożdżowych, drobnych makaronów i gotowanych ziemniaków bez okrasy.

Witaminy i minerały. Uzupełniajmy je w postaci warzyw i owoców, pamiętając, by takie warzywa, jak: marchew, buraki, pietruszka, seler, cukinia, dynia, kalafior i brokuły spożywać w postaci gotowanej. Z warzyw na surowo można jeść drobno pokrojone pomidory, ogórki kwaszone bez skórki, cykorię, kapustę pekińską, koperek, rzeżuchę, natkę pietruszki, startą marchew, sałatę kruchą i lodową. Najlepsze zioła to majeranek, bazylia i oregano.

Tłuszcze. Dobre tłuszcze dla wątroby to oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas