Dieta a znak zodiaku
Jak twierdzą astrologowie, każdemu trygonowi powinny być podporządkowane inne zasady dietetyczne. Teoria ta jest oparta na specyficznych cechach metabolizmu, różnych w przypadku osób spod trygonu Wody, Ziemi, Powietrza czy Ognia.
Ważne jest też ich zapotrzebowanie na określone składniki mineralne czy płyny. Znawcy astrologii biorą też pod uwagę specyficzną skłonność do tycia oraz magazynowania złego cholesterolu LDL.
1. Baran, Lew, Strzelec
Osoby spod trygonu Ognia powinny spożywać ciepłe posiłki i unikać tłuszczów zwierzęcych. Niewskazane smażone mięso i konserwy, zalecane - pełne ziarna.
2. Bliźnięta, Waga, Wodnik
Jeśli należysz do trygonu Powietrza, potrzebujesz więcej spokoju. Spożywaj sporo ryb, warzyw i orzechów, a unikaj pokarmów zawierających drożdże. Ogranicz kalorie!
3. Rak, Skorpion, Ryby
Unikaj soli, cukru i słodyczy, słodzonych napojów i alkoholu. Ogranicz też inne używki, a do diety włącz warzywa strączkowe (soczewicę, groch), ryby i owoce.
4. Byk, Panna, Koziorożec
Masz spowolniony metabolizm i skłonności do tycia? Uważaj też na kości, bo łatwo możesz je złamać. Jedz fermentowane produkty mleczne, dużo warzyw i ryb.
Zobacz także: