Dieta bez glutenu
Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem. Nie wolno pić kawy zbożowej ani rozpuszczalnej.
Śniadanie
Omlet ze szczypiorkiem, pomidorem, awokado, kawa lub kotlet z ziemniaka, jogurt, herbata.
Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z jabłka, pomarańczy i nektarynki albo sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi, kukurydzą, koperkiem, woda.
Obiad
Zupa ogórkowa, ziemniaki, sznycel z indyka, buraczki duszone (bez zasmażki), woda lub rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana z klopsikami cielęcymi i ogórkiem, herbata.
Podwieczorek
Plaster twarogu z musem z truskawek, woda z cytryną albo placek kukurydziany, kawa. Kolacja Krewetki smażone z papryką, kolendrą, ryż jaśminowy, herbata albo sałata, pomidory, cebula, kozi ser i sos winegret, woda.
Zobacz także: