Dieta dla aktywnych
Jeśli zamierzasz zadbać o zdrowie i kondycję, ćwicząc, biegając lub uprawiając inne dyscypliny sportu, pamiętaj o zmodyfikowaniu diety.
Wysiłek fizyczny wiąże się z większym zapotrzebowaniem na energię. Twoja dieta powinna być bogatsza w białko, zarówno roślinne, jak i zwierzęce (przetwory mleczne, mięso, ryby).
Bardzo ważne jest, by dostarczać organizmowi każdego dnia porcję węglowodanów złożonych (ciemne pieczywo z pełnej mąki, kasze, makarony) oraz nienasyconych tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy). Istotną sprawą jest uzupełnianie płynów.
Makarony, kasze, chleb
Te produkty są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Wybieraj makarony pełnoziarniste, kaszę gryczaną, pieczywo z pełnego ziarna. Jedz je w pierwszej części dnia.
Ryby
To niezastąpiony mix najcenniejszych dla osób aktywnych aminokwasów i tłuszczów omega-3, zapewniających odporność. Zawierają je też oleje roślinne i orzechy.
Picie też ważne
Ćwicząc, potrzebujesz 2,5 l płynów dziennie. Pij wodę i soki, które dostarczą też mnóstwa witamin. Po treningu warto pić napój izotoniczny, wzbogacony potasem i wapniem.
Nie każdy owoc
Osobom wydatkującym dużo energii zaleca się spożywanie bananów, dostarczających m.in. potasu, ważnego dla serca. Wybieraj niezbyt miękkie, mające mniej cukru.
Więcej w serwisie: