Dieta kontra nowotwór
Jak skutecznie zmniejszyć ryzyko choroby? Oto 10 produktów, które chronią przed rakiem.
Nie jest to dieta, która opiera się na naszej tradycji kulinarnej, hołdującej tłustemu i ciężkostrawnemu jedzeniu. - W wielu polskich domach wciąż przeciążona jest ona kaloriami, tłuszczami, cukrami i solą - ubolewa nasz ekspert, dr Aleksandra Kapała. Mimo apeli lekarzy i dietetyków, nadal niechętnie sięgamy po owoce i warzywa, które są podstawą zdrowej diety.
Grzechem głównym jest to, że dostarczamy sobie zbyt wielu kalorii z niewłaściwych źródeł. Często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy jemy to, co powinniśmy. Czas to zmienić. Jak? Włączając do codziennej diety 10 produktów o udowodnionym działaniu antyrakowym.
Po pierwsze: Brokuły
Numerem jeden na naszej liście są na pewno brokuły i zawarty w nich związek o nazwie sulforafan. Badania potwierdzają, że wiąże się on ze szkieletem komórki rakowej i utrudnia jej podział. Drugie miejsce zajmują warzywa kapustne (wszystkie rodzaje kapusty) i cebulowate (cebula, por, czosnek). Zawarte w nich związki organosiarkowe hamują rozwój nowotworów.
W skład złotej 10 wchodzi też siemię lniane, produkty pochodzące z lnu, owsa, owoce jagodowe i cytrusy. W przypadku cytrusów, nie chodzi o samą witaminę C, ale o terpeny, które powstrzymują rozwój komórek nowotworowych. Okazuje się, że także zwykłe jabłko działa antynowotworowo.
Czy to oznacza, że jedząc wymienione produkty nie zachorujemy na raka? - Oczywiście, że nie! Niestety, nie jest to takie proste - jedz codziennie brokuły, a na pewno nie zachorujesz na raka. Nie ma to takiego przełożenia - mówi dr Aleksandra Kapała. - Jest jeszcze tysiąc innych czynników wpływających na to, czy zachorujemy, czy nie, ale dieta jest najistotniejszym z nich. Jeśli właściwie się odżywiamy, zmniejszamy ryzyko zachorowania na różne typy nowotworów. Dzięki dobrej diecie moglibyśmy zapobiec jednemu na trzy zachorowaniu na nowotwór złośliwy.
Jedzenie czy tabletki
Z całą pewnością dieta jest lepsza od kapsułek. Łatwo to udowodnić na przykładzie likopenu, działającego antynowotworowo w raku prostaty. - Otóż likopen zawarty w pomidorach, działa w pomidorach - mówi nasz ekspert. - Jak go zamkniemy w kapsułce, to nie do końca wiemy, jak on działa - na ile się utlenił, na ile zredukował, a na ile nie działa.
Złota dziesiątka
Brokuły Zawierają sulforafan i glukozynolany. Chronią przed nowotworami piersi i narządów płciowych.
Kapusta Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory pęcherza moczowego, płuca, nerek i prostaty.
Cebula W cebuli występuje siarczek allilu, który przyczynia się do obumierania komórek nowotworowych.
Por To warzywo zawiera kempferol zaliczany do przeciwutleniaczy. Wspomaga walkę z nowotworami.
Czosnek Często spożywany, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, piersi, płuca, wątroby i pęcherza.
Olej lniany Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, zawarte m.in. w oleju lnianym, chronią przed rozwojem raka prostaty, piersi oraz płuc.
Płatki owsiane Zmniejszają ryzyko raka piersi u pań po menopauzie oraz nowotworów układu płciowego u kobiet.
Jagody Wspomagają ochronę przed rakiem jelita grubego, piersi, prostaty, wątroby, mózgu i przed białaczką.
Cytrusy Zawierają antynowotworowe terpeny, chroniące przed rozwojem komórek nowotworowych. jabłka Swoje antyrakowe działanie zawdzięczają flawonolom. Chronią przed rakiem trzustki.