Dieta makrobiotyczna

Bez względu na to ile lat ma Madonna na pewno na tyle nie wygląda. Zdrowy wygląd, energię i szczupłą sylwetkę zawdzięcza m.in. zbilansowanej diecie makrobiotycznej stworzonej przez nieżyjącego już japońskiego dietetyka George’a Oshawa.

Około 50 proc. dziennego posiłku powinny stanowić pełne i nieoczyszczone ziarna zbóż (kukurydza, ryż, żyto)
Około 50 proc. dziennego posiłku powinny stanowić pełne i nieoczyszczone ziarna zbóż (kukurydza, ryż, żyto)123RF/PICSEL

Regularność

Jedz 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, ostatni 3 godziny przed snem. Pij ok. 2 l wody dziennie,ale nigdy w trakcie posiłku, by nie zaburzać procesu trawienia.

Produkty dozwolone

Około 50 proc. dziennego posiłku powinny stanowić pełne i nieoczyszczone ziarna zbóż (kukurydza, ryż, żyto). Możesz też pozwolić sobie na niewielką ilość ryb.

Przygotuj i zjedz

Gotuj na parze lub w wodzie, ale unikaj smażenia, gdyż w ten sposób produkty wchłoną cały tłuszcz. Dobrze przeżuwaj każdy kęs, by uniknąć niestrawności.

Surowe rośliny

Jedz białko pochodzenia roślinnego. Świeże i sezonowe warzywa (poza ziemniakami i pomidorami) powinny stanowić 30 proc. posiłku, a owoce i rośliny strączkowe - 10 proc.

23/2016 Na Żywo

Halloumi z salsą z granatuStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas