Dieta na lepszy nastrój
Niewłaściwie skomponowane menu sprzyja nie tylko nadwadze, pogłębia też uczucie zmęczenia i przygnębienia. Za to odpowiednio dobrane składniki poprawiają humor.
Kluczowe znaczenie ma glukoza i jej wpływ na pracę mózgu, który produkuje serotoninę, tzw. hormon szczęścia. Nie chodzi jednak o słodycze, czyli węglowodany proste, a złożone. Równie ważny będzie magnez oraz wit. B6 i picie dużej ilości wody, której niedobór powoduje bóle stawów, wysokie ciśnienie i wzdęcia. Najważniejsze zasady diety:
Magnez: Złagodzi rozdrażnienie, poprawi nastrój i koncentrację. Jego źródłem jest chleb pełnoziarnisty, kasza gryczana, rośliny strączkowe i gorzka czekolada.
Witamina B6: Uczestniczy w produkcji serotoniny - potrzebnej, gdy spada poziom estrogenu, a wzrasta progesteronu. Jedz wątróbkę, banany, pieczywo razowe i płatki zbożowe.
Węglowodany złożone: Stanowią najlepsze wsparcie dla pracy mózgu dzięki zapobieganiu skokom glukozy. Szukaj ich w warzywach, pełnoziarnistych: pieczywie, ryżu, kaszach i makaronach.
Bez słodyczy: Poprawią nastrój tylko chwilowo, po czym nastąpi nagły spadek energii, gdyż cukry proste są szybko wchłaniane. Efekt? Zmęczenie, rozdrażnienie, brak energii.