Dieta na niestrawność
Wykreśl ze swojego jadłospisu białe pieczywo, smażone potrawy, mleko i ser.
Jeśli masz niestrawność całkowicie zrezygnuj z potraw tłustych, smażonych - postaw na gotowanie na parze lub pieczenie w folii. Jedz powoli, nie przejadaj się i ustal stałe pory posiłków. Unikaj dań bardzo zimnych i bardzo gorących.
1. Pożegnanie z serem
Jeśli chcesz się dobrze czuć, z twojego menu powinny zniknąć sery żółte i pleśniowe, słodycze, orzechy, kawa, mocna herbata i alkohol. Unikaj także roślin strączkowych i chleba na zakwasie, bo powodują wzdęcia.
2. Pomocne herbatki
Ulgę przyniesie ci popijanie naparów z mięty, kopru włoskiego, lukrecji oraz siemienia lnianego. Dania przyprawiaj majerankiem, kminkiem, imbirem. Kluczową rolę odgrywa powolne spożywanie posiłków, bo trawienie zaczyna się w ustach. Jedząc w pośpiechu, możesz nałykać się powietrza, co wywołuje wzdęcia i odbijanie się. Po posiłku wybierz się na spacer.
3. Bez soków i mleka
Na pewien czas odstaw też soki owocowe, bo fruktoza powoduje niestrawność. Podobnie działa mleko, zwłaszcza u osób, które nie trawią laktozy - cukru zawartego w mleku.