Dieta przy zapaleniu trzustki

Poznaj najważniejsze zasady diety.

Przy chorej trzustce wskazane jest ograniczenie ilości spożywanego błonnika
Przy chorej trzustce wskazane jest ograniczenie ilości spożywanego błonnika123RF/PICSEL

Przewlekłe zapalenie trzustki jest długotrwałą chorobą, której towarzyszy silny ból. Odpowiednia dieta to nieodłączny element procesu leczenia. Konieczne jest wyeliminowanie produktów szkodliwych, np. bardzo tłustych. Przygotowując potrawy, należy zachować odpowiednie proporcje węglowodanów (50%), białek(30%) i tłuszczów (20%). Obserwuj reakcje organizmu. Ból brzucha i biegunka świadczą o tym, że tłuszczu w diecie jest za dużo.

Jedz regularnie i... kalorycznie

Spożywaj 5-6 posiłków dziennie. Łączna ilość kalorii powinna wynieść ok. 2500 kcal na dobę. Zamiast smażyć potrawy, gotuj je lub przyrządzaj na parze.

Niezbędne minimum

Wspomniany tłuszcz ciężko się trawi (chory organ wydziela za mało potrzebnych do tego enzymów). Jego minimum jest jednak niezbędne do przyswajania witamin.

Zalecane produkty

Jedz chude mięso, ryby i nabiał zawierający do 2% tłuszczu oraz warzywa bogate w witaminę C o małej zawartości włókien (np.marchew, pomidory bez skórki).

Co szkodzi trzustce?


Bezwzględnie zrezygnuj z alkoholu. Wpływa on na pogorszenie objawów i zwiększenie bólu. Wskazane jest też ograniczenie ilości spożywanego błonnika.

22/2016 Na Żywo

Acqua di Gio ma już 20 latStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas