Dieta przy zapaleniu trzustki
Poznaj najważniejsze zasady diety.
Przewlekłe zapalenie trzustki jest długotrwałą chorobą, której towarzyszy silny ból. Odpowiednia dieta to nieodłączny element procesu leczenia. Konieczne jest wyeliminowanie produktów szkodliwych, np. bardzo tłustych. Przygotowując potrawy, należy zachować odpowiednie proporcje węglowodanów (50%), białek(30%) i tłuszczów (20%). Obserwuj reakcje organizmu. Ból brzucha i biegunka świadczą o tym, że tłuszczu w diecie jest za dużo.
Jedz regularnie i... kalorycznie
Spożywaj 5-6 posiłków dziennie. Łączna ilość kalorii powinna wynieść ok. 2500 kcal na dobę. Zamiast smażyć potrawy, gotuj je lub przyrządzaj na parze.
Niezbędne minimum
Wspomniany tłuszcz ciężko się trawi (chory organ wydziela za mało potrzebnych do tego enzymów). Jego minimum jest jednak niezbędne do przyswajania witamin.
Zalecane produkty
Jedz chude mięso, ryby i nabiał zawierający do 2% tłuszczu oraz warzywa bogate w witaminę C o małej zawartości włókien (np.marchew, pomidory bez skórki).
Co szkodzi trzustce?
Bezwzględnie zrezygnuj z alkoholu. Wpływa on na pogorszenie objawów i zwiększenie bólu. Wskazane jest też ograniczenie ilości spożywanego błonnika.
22/2016 Na Żywo