Dieta rybna kontra miażdżyca i rak
Jej podstawą są ryby morskie, bogate w kwasy omega-3 oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D. Ryby te są też bogate w witaminy z grupy B oraz jod, magnez, potas, wapń, selen, sód i fosfor. Dieta rybna nie tylko pozwala schudnąć, ale zapobiega miażdżycy i nowotworom, stymuluje odporność, koi układ nerwowy.
1. Bez smażenia
Szkodliwe jest zarówno smażenie w głębokim tłuszczu, jak i na patelni. Wybieraj więc parowar, gotowanie w bulionie z warzyw, duszenie i pieczenie.
2. Pierwsze dwa tygodnie
Nie stosuj soli, a ziołowe przyprawy. Unikaj słodyczy, ogranicz jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego, nie tylko mięsa, ale też śmietany, masła i serów.
3. Na ciepło i na zimno
Dwa z pięciu posiłków dziennie powinny zawierać ok. 100 g ryby w ciepłej postaci, np. dania z pieca czy rusztu, zupy rybnej. Jedz też sałatki z jajkiem czy szczypiorem.
4. Pij częściej
Zalecane są: woda mineralna z dodatkiem cytryny, herbata zielona, biała lub ziołowa, a także świeże soki warzywne lub rozcieńczone wodą soki owocowe.
Zobacz także: