Dieta św. Hildegardy z Bingen
Benedyktynka i zielarka stworzyła w XII w. zasady zdrowego stylu życia i dietę chroniącą przed chorobami. Jej podstawą jest orkisz, a ponadto warzywa i owoce.
Mięso, ryby i nabiał to zdaniem mniszki tylko uzupełnienie i powinniśmy te produkty ograniczyć. Święta Hildegarda przekonywała o dobroczynnym wpływie naturalnych środków leczniczych (najważniejsze są imbir, cynamon, pieprz), a także o konieczności oczyszczania organizmu ziołami.
Przeciwwskazaniem do stosowania diety są ostre infekcje, aktywna choroba nowotworowa, cukrzyca i wiek powyżej 70. roku życia.
1. Orkisz dwa razy dziennie
Rano i wieczorem jedz pieczywo orkiszowe, np. z dodatkiem nasion słonecznika. Jeśli czasem masz ochotę na chleb żytni czy graham, tego dnia zjedz kaszę orkiszową.
2. Jakie warzywa
Hildegarda zaleca głównie buraki i marchew. Jesienią, gdy są najbardziej odżywcze, warto wyciskać z nich sok. Spośród roślin strączkowych wybieraj fasolę i cieciorkę.
3. Kiedy jeść owoce?
Jedz ich sporo, tylko w określonych porach, gdy organizm najlepiej je trawi. Uważaj, by po godz. 16. unikać surowych warzyw i owoców (możesz delektować się duszonymi).
4. Zdrowy jadłospis?
Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z białym serem, kawa orkiszowa; obiad: makaron orkiszowy z tuńczykiem i warzywami; kolacja: 3 placki z mąki orkiszowej.