Dieta w niedoczynności tarczycy

Jeśli zdiagnozowano u ciebie niedoczynność tarczycy, zadbaj o włączenie do jadłospisu pokarmów dostarczających sporo jodu.

Najważniejsze zasady diety w niedoczynności tarczycy
Najważniejsze zasady diety w niedoczynności tarczycy123RF/PICSEL

Zamiast zwykłej kupuj np. sól jodowaną. Niedoczynność tarczycy wiąże się ze spowolnieniem przemiany materii, ważne jest więc zwiększenie ilości produktów usprawniających metabolizm.

Ryby i krewetki

Zawierają sporo jodu, pod warunkiem, że pochodzą z zimnych mórz. Wybieraj więc dorsze, śledzie, łososie, makrele, a także krewetki importowane z krajów Północy.

Też bogate w jod

Poza rybami i owocami morza dobrym źródłem jodu są jajka, ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, pomidory. Popijaj również nalewkę na zielonych włoskich orzechach.

Suszone śliwki

Spośród wszystkich owoców to właśnie śliwki najkorzystniej wpływają na perystaltykę jelit (podobnie działają figi). Zjadaj co najmniej 6 dziennie, np. rano i wieczorem.

Pamiętaj o białku

Spożywając nabiał (biały ser, jogurty), chude mięso oraz chude wędliny zapewnisz sobie sporo tego składnika. Białko przyspiesza metabolizm i sprzyja chudnięciu.

34/2014 Na Żywo

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas