Dieta w niedoczynności tarczycy
Jeśli zdiagnozowano u ciebie niedoczynność tarczycy, zadbaj o włączenie do jadłospisu pokarmów dostarczających sporo jodu.
Zamiast zwykłej kupuj np. sól jodowaną. Niedoczynność tarczycy wiąże się ze spowolnieniem przemiany materii, ważne jest więc zwiększenie ilości produktów usprawniających metabolizm.
Ryby i krewetki
Zawierają sporo jodu, pod warunkiem, że pochodzą z zimnych mórz. Wybieraj więc dorsze, śledzie, łososie, makrele, a także krewetki importowane z krajów Północy.
Też bogate w jod
Poza rybami i owocami morza dobrym źródłem jodu są jajka, ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, pomidory. Popijaj również nalewkę na zielonych włoskich orzechach.
Suszone śliwki
Spośród wszystkich owoców to właśnie śliwki najkorzystniej wpływają na perystaltykę jelit (podobnie działają figi). Zjadaj co najmniej 6 dziennie, np. rano i wieczorem.
Pamiętaj o białku
Spożywając nabiał (biały ser, jogurty), chude mięso oraz chude wędliny zapewnisz sobie sporo tego składnika. Białko przyspiesza metabolizm i sprzyja chudnięciu.
34/2014 Na Żywo