Diety na ładny wygląd i dobry nastrój
O tej porze roku często dopada cię chandra? Nie jesteś zadowolona ze swego wyglądu? Zmień dietę, a wszystko wróci do normy!
Gdy nasz zimowy jadłospis jest zbyt ubogi w witaminy i składniki mineralne, to organizm wszczyna alarm! Cera traci ładny koloryt, jest przesuszona, a włosy stają się matowe. Tymczasem gorszy wygląd, dla nas kobiet, oznacza też... gorsze samopoczucie. Jak radzić sobie z huśtawką nastrojów? Jak przywrócić blask włosom, a cerze zdrowy wygląd?
Opracowaliśmy dwa programy dietetyczne oparte na naturalnych produktach. Pierwsza dieta zawiera składniki, które działają jak kosmetyki. Druga - produkty poprawiające humor. Wybierz program dla siebie. Efekty zauważysz już po dwóch tygodniach jego stosowania.
Dieta dla urody: odtruwająco-upiększająca
Twój kłopot: masz suchą, szorstką skórę. W przegrzanych pomieszczeniach jeszcze bardziej się wysusza i łuszczy. To znak, że brakuje ci witamin A i E. Jeżeli na cerze pojawiają się krostki lub ma ona ziemisty odcień, to znak, że twój organizm potrzebuje też oczyszczenia z toksyn.
Superprodukty na ładną cerę
Marchew zawiera beta-karoten, który jest przetwarzany w wit. A. Łagodzi ona podrażnienia skóry i nadaje jej brzoskwiniowy odcień.
Soja zawiera fitoestrogeny, które ujędrniają i wygładzają skórę.
Ryby i oleje to skarbnica witaminy E, która odmładza cerę.
Chleb z ziarnami zawiera witaminę H, która chroni skórę przed zmarszczkami. Zawiera też cynk i miedź doskonałe dla włosów.
Owoce dostarczają wit. C, która zapobiega pajączkom.
Jogurt, maślanka, kapusta oczyszczają z toksyn.
Propozycje potraw
Śniadania
Po wstaniu z łóżka wypij szklankę wody mineralnej: oczyszcza organizm z toksyn i nawilża skórę!
2 kromki chleba razowego, 1 jajko sadzone (smażone bez tłuszczu) lub plaster wędzonego łososia skropionego sokiem ze świeżej cytryny. Szklanka soku z marchwi.
Uwaga! Żółtko jajka zawiera zdrowe kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na cerę.
2 kromki chleba z pełnego ziarna z pasztetem sojowym, zielona herbata.
II śniadanie
2 kromki chleba pumpernikiel z pastą twarogowo-rybną i natką pietruszki, pomidor, pół papryki. Szklanka soku grejpfrutowego.
Uwaga! Natka pietruszki i świeża papryka zawierają dużo witaminy C!
Szklanka koktajlu z jogurtu lub maślanki z dodatkiem owoców, np. mrożonych malin lub jagód.
Uwaga! Mrożone owoce mają prawie tyle samo witaminy C, co świeże.
Obiad
Soja duszona z pieczarkami i cebulą z dodatkiem przypraw. Soję można podać np. z ryżem. Surówka z marchewki z łyżeczką oliwy. Kompot z jabłek.
Dorsz duszony w sosie pomidorowym, z dodatkiem czosnku, oleju oraz przypraw (np. rozmarynu), skropiony sokiem cytrynowym. Surówka z kiszonej kapusty. Herbata rumiankowa.
Podwieczorek
Sałatka z czerwonej kapusty z dodatkiem sałaty, jabłka, marchwi i sera (np. koziego lub typu feta).
Szklanka koktajlu na pikantnie - z jogurtu lub maślanki zmiksowanych ze świeżym ogórkiem, ząbkiem czosnku i przyprawami.
Kolacja
2 kromki chleba pełnoziarnistego z pastą z wędzonej makreli. Surówka z marchwi i jabłka. Herbata z melisy.
Sałatka grecka z różnych rodzajów sałaty, z pomidorem, ogórkiem (świeżym lub kiszonym), z cebulą czerwoną (ew. z ząbkiem czosnku), posypana garścią pestek słonecznika. Szklanka herbaty owocowej, np. z hibiskusa lub malinowej.
Uwaga! Pestki słonecznika oraz dyni zawierają dużo cynku, który wzmacnia cebulki włosowe.
Dieta na poprawę samopoczucia
Twój kłopot: często jesteś rozdrażniona i podenerwowana. Miewasz zmienne nastroje. A gdy dopada cię chandra - tracisz apetyt lub wręcz odwrotnie - "zajadasz" smutki. To znak, że twój organizm potrzebuje więcej składników mineralnych, zwłaszcza magnezu i potasu.
Superprodukty na dobry nastrój
Kasze, ryż brązowy, orzechy zawierają dużo magnezu, który dba o prawidłową pracę układu nerwowego.
Brokuły i inne zielone warzywa to doskonałe źródło kwasu foliowego, który uczestniczy w produkcji endorfin (hormonów szczęścia).
Produkty mleczne zawierają tryptofan, który ma właściwości relaksujące.
Banany i pomidory - jest w nich potas, który wspomaga produkcję serotoniny (hormonu szczęścia).
Propozycje potraw
Śniadanie
Po wstaniu z łóżka wypij pół szklanki soku pomidorowego lub zjedz pół banana.
Płatki owsiane na chudym mleku, 2 tosty pełnoziarniste, łyżeczka dżemu niskosłodzonego, jabłko, kawa z chudym mlekiem.
2 kromki chleba pełnoziarnistego, kubeczek twarożku wiejskiego z dodatkiem świeżych ziół, np. natki. Szklanka soku pomarańczowego.
II śniadanie
2 ciasteczka owsiane, garść orzechów włoskich. Herbata owocowa.
5 łyżek muesli z owocami suszonymi (np. morelami, daktylami) z jogurtem naturalnym bez cukru.
Uwaga! Suszone owoce zawierają dużo magnezu, żelaza i potasu.
Obiad
Makaron z pełnego ziarna z dodatkiem duszonych pieczarek i brokułów. Zielona sałata z dodatkiem chudego jogurtu.
Podwieczorek
Kanapka z chudą drobiową wędliną i pomidorem, mały banan.
Kolacja
Brokuły pod beszamelem.
Sałatka z ryżem brązowym, kukurydzą, ananansem i kurczakiem.
Ważne dla zdrowia
Produkty, które korzystnie wpływają na urodę i nasze samopoczucie, mają również niezwykłe właściwości zdrowotne. Warto je poznać.
Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 proc.! Dieta bogata w tę roślinę zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach przyspieszają metabolizm i zapobiegają nadwadze. Te zdrowe kwasy usprawniają też pracę mózgu i poprawiają pamięć.
Banany, pomidory, sok pomidorowy i inne produkty zawierające potas obniżają ciśnienie.
Konsultacja specjalisty Katarzyna Okręglicka, dietetyk.