Dla kogo truskawki

​Regulują poziom cukru, dbają o serce, wspierają odchudzanie, zapobiegają obrzękom, koją nerwy... Tak działają truskawki.

Gdy jesteś napuchnięta, jedz truskawki do woli, by wspomóc pracę nerek
Gdy jesteś napuchnięta, jedz truskawki do woli, by wspomóc pracę nerek123RF/PICSEL

Owoce te są bardzo nietrwałe, szybko tracą jędrność, smak, a także cenne witaminy. W lodówce można je przechowywać wyłącznie nieumyte. Woda, zwłaszcza długie moczenie, powoduje, że truskawki stają się miękkie i gąbczaste. Nie należy ich także trzymać w plastikowych woreczkach albo zamkniętych pojemnikach. Świeże, nieumyte, nieuszkodzone truskawki można ułożyć w płaskim pojemniku i przechowywać na górnej półce w lodówce. Następnie należy je wyjąć przynajmniej pół godziny przed podaniem, bo  niska temperatura osłabia ich aromat i smak. Truskawki najlepiej umyć tuż przed spożyciem, a szypułki usunąć po umyciu, tuż przed podaniem.

Dojrzałe, świeże, nieuszkodzone i osuszone owoce można także zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. W takiej formie nie tracą witamin i prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Świeże i mrożone truskawki warto polecić każdemu, od juniora do seniora. Spożywane regularnie mogą wspomagać leczenie wielu dolegliwości: truskawki to przebogata skarbnica witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy mogą się nimi cieszyć i jeść je do woli. Kto powinien uważać, spożywać ich niewiele lub zrezygnować całkowicie?

Serce jak dzwon

Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze i błonnik pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów, zmniejszając ryzyko miażdżycy. Czerwone owoce powinny na stałe zagościć w menu nadciśnieniowców. Zawierają bowiem substancje obniżające ciśnienie tętnicze krwi. 

Cukier w ryzach

Truskawki mogą być ważnym składnikiem diety diabetyków. Mają bowiem niski indeks glikemiczny (IG 25), a więc po zjedzeniu nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, co pomaga utrzymać cukier w ryzach. Naukowcy twierdzą, że jedzenie tych owoców pomaga też zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Zawierają bowiem substancje, które zmniejszają ryzyko nefropatii (problemy z nerkami) czy retinopatii cukrzycowej (kłopoty ze wzrokiem). Warto jeść 30-40 truskawek dziennie. 

Zawarty w truskawkach kwas salicylowy może wywołać uczulenie
Zawarty w truskawkach kwas salicylowy może wywołać uczulenie123RF/PICSEL

Na obrzęki

Owoce działają moczopędnie usprawniając wydalanie wody. Mają sporo potasu, ten zaś jest "przeciwnikiem" sodu, który zatrzymuje wodę w tkankach. Dlatego, gdy jesteś napuchnięta, jedz truskawki do woli, by wspomóc pracę nerek.

Dla nerwusów

Zawierają sporo magnezu wspomagającego pracę mózgu, poprawiają pamięć, koncentrację, a nawet zapobiegają depresji. Truskawki dadzą nam także fosfor i wapń, które wspomagają układ mięśniowy i kostny.

Gdy bolą jelita

Choć truskawki wspomagają układ pokarmowy zapobiegając zaparciom, nie są wskazane przy biegunkach, silnych wzdęciach i bólach brzucha. Ostrożnie do truskawek powinny też podchodzić osoby cierpiące na refluks, zgagę, wrzody oraz marskość wątroby. 

Przy alergii

Zawarty w truskawkach kwas salicylowy może wywołać uczulenie. Po ich zjedzeniu może pojawić się mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej, obrzęk ust, języka, gardła i twarzy. U niektórych osób występuje biegunka, bóle brzucha, wysypka i swędzenie skóry na całym ciele. W takim przypadku należy całkowicie wyeliminować truskawki z diety. Zdarza się, że alergia na ten owoc znika po kilku latach. Warto pamiętać, że truskawki do diety dziecka można wprowadzić dopiero po skończonym 10. miesiącu życia.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas