Dla mózgu - dieta ketogeniczna
Z najnowszych badań wynika, że warto ją stosować u chorych na Alzheimera, Parkinsona i SM.
To dieta niskowęglowodanowa, wiele zdrowych osób podejmuje ją też, by poprawić samopoczucie. Uwalniane ketony służą jako źródło energii i usprawniają pracę mózgu.
1. Skąd czerpać białko?
Produkty białkowe możesz pałaszować w sporych ilościach, nie tylko chude mięso (np. drób,) ale również ryby, jajka, żółty ser light. Ostrożnie z pieczywem!
2. Ogranicz owoce
Te o słodkim, gęstym miąższu zawierają sporo węglowodanów, unikaj więc spożywania śliwek, gruszek, brzoskwiń. Jedz jabłka, grejpfruty, truskawki.
3. Uważaj na warzywa
Dozwolone są: brokuły, brukselki, kalafior, cukinia, sałata, seler, szczypior, pomidor, ogórek, papryka. Najwięcej węglowodanów mają ziemniaki i pataty.
4. Jednodniowy jadłospis
Śniadanie: 2 jajka sadzone, pomidor; II śniadanie: starte małe jabłko z 2 marchewkami; obiad: stek wołowy, sałata; kolacja: grillowana ryba z fasolą i papryką.