Dlaczego powinniśmy jeść winogrona?

Winogrona uwielbiają wszyscy - i dorośli, i dzieci. Jednak poza walorami smakowymi mają również mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe.
Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe.123RF/PICSEL

Do walki z nowotworami

Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty.

Na zakwaszenie organizmu

Winogrona mają działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą owoców, warzyw i mleka. Objawy przewlekłego zakwaszenia u zdrowych osób to uczucie ciągłego zmęczenia nieustępującego po odpoczynku, bóle głowy, niezdrowa cera i skłonność do chorób skóry.

Regulują pracę hormonów

Winogrona powinny się znaleźć w diecie kobiet w okresie menopauzy - zawierają rzadki pierwiastek - bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów (hormonów żeńskich). Estrogeny regulują proces wchłaniania wapnia i dzięki temu chronią przed osteoporozą.

Na odchudzanie

Winogrona należą do owoców dość kalorycznych: porcja 100 g to 69 kcal, dlatego należy jeść je z umiarem. Jednak doskonale wspomagają proces odchudzania, gdyż zawarty w nich resweratrol wspomaga redukcję masy ciała. Najwięcej resweratrolu zawiera skórka czarnych winogron.

Białe, czerwone i czarne winogrona - które są najzdrowsze?

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca. Odmiany ciemne są bogatsze także w żelazo. Warto również dodać, że bardzo cennym elementem winogron są ich pestki, które mimo gorzkiego smaku dostarczą organizmowi wielu cennych składników.

Nic więc dziwnego, że z ich dobrodziejstw korzysta także współczesna medycyna niekonwencjonalna, która to stworzyła specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas