Dlaczego warto pić gorące kakao?
Kubek gorącego kakao to idealny napój na chłodne dni. Rozgrzewa, poprawia humor i doskonale smakuje. Najnowsze badania pokazały, że ma też niesamowity wpływ na pracę mózgu.
Dzięki dużej zawartości flawonoli, kakao może zwiększyć poziom zawartości tlenu we krwi, co ma wpływ na zdrowie i poprawia wydajność poznawczą, a także pracę serca i układu krążenia.
Naukowcy z Uniwersytetów w Birmingham i Illinois przeprowadzili badanie, w którym osoby pijące kakao były poddawane testom poznawczym. Okazało się, że grupa pijąca kakao uzyskiwała lepsze wyniki i wykonywała testy o 11 proc. szybciej niż badani, którzy otrzymywali placebo (przetworzone kakao bez flawonoli).
Naukowcy przetestowali poziom tlenu w krwi uczestników badania. Okazało się, że po spożyciu flawonoli znacząco się on poprawia. Wyniki są zgodne z rezultatami wcześniejszych badań dotyczących oddziaływania tych związków na organizm.
Badania z 2017 roku również pokazały, że bogate we flawonole kakao poprawia przepływ krwi, także w mózgu, co poprawia pamięć, zdolność koncentracji i ogólną sprawność umysłową. Napój ma także zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz udaru. Dodatkowo korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.
Flawanole znajdują się również w herbacie, jabłkach, jagodach, czerwonym winie i niektórych warzywach, takich jak cebula, jarmuż i ostra papryka.