Domowy sorbet
Sorbety to świetna alternatywa dla zwykłych lodów. Polecane są w szczególności osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Sorbety ze świeżych owoców są nie tylko pysznym, orzeźwiającym deserem, ale i zdrowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych lodów nie potrzebują jajek i mleka. Możemy je przygotować z wszystkich owoców, np. ananasa, arbuza, truskawek, moreli. Potrzebujemy: dojrzałego ananasa, łyżki miodu, ½ szklanki niegazowanej wody mineralnej, ½ łyżeczki cukru z wanilią. Z ananasa wydrążamy miąższ. Dodajemy miód i cukier. Miksujemy w blenderze. Dodajemy wodę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 3-4 godziny. Co godzinę mieszamy lub miksujemy.
Jeśli wybieramy owoce zawierające więcej wody, np. arbuz,melon, wówczas dodajmy mniej wody lub wcale. Możemy łączyć różne owoce ze sobą, dodawać kawałki owoców lub różne przyprawy i zioła. Warto też wypróbować sorbet przygotowany z warzyw, np. z marchewki z cynamonem.
34/2016 Świat i Ludzie