Reklama

Domowy sorbet

Sorbety to świetna alternatywa dla zwykłych lodów. Polecane są w szczególności osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.

Sorbety ze świeżych owoców są nie tylko pysznym, orzeźwiającym deserem, ale i zdrowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych lodów nie potrzebują jajek i mleka. Możemy je przygotować z wszystkich owoców, np. ananasa, arbuza, truskawek, moreli. Potrzebujemy: dojrzałego ananasa, łyżki miodu, ½ szklanki niegazowanej wody mineralnej, ½ łyżeczki cukru z wanilią. Z ananasa wydrążamy miąższ. Dodajemy miód i cukier. Miksujemy w blenderze. Dodajemy wodę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 3-4 godziny. Co godzinę mieszamy lub miksujemy.

Reklama

Jeśli wybieramy owoce zawierające więcej wody, np. arbuz,melon, wówczas dodajmy mniej wody lub wcale. Możemy łączyć różne owoce ze sobą, dodawać kawałki owoców lub różne przyprawy i zioła. Warto też wypróbować sorbet przygotowany z warzyw, np. z marchewki z cynamonem.

34/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy