Dziesięć powodów, dla których warto włączyć ryby do swojej diety

Odżywiaj się zdrowo.

Dorsz atlantycki
Dorsz atlantycki123RF/PICSEL

1. Potężna dawka składników odżywczych

Jedzenie ryb niesie ze sobą mnóstwo  korzyści dla całego organizmu. Stanowią one potężny koktajl białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.  Zawarty w nich selen i witamina A  wspomagają układ odpornościowy,  dlatego ryby powinny stanowić nieodłączny element zbilansowanej diety, zwłaszcza w okresie zimy.

2. Zmniejszają ryzyko chorób serca

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, pobudzają wytwarzanie tlenku azotu, tym samym rozszerzając naczynia krwionośne i obniżając wysokie ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają również proces agregacji (zlepiania się) płytek krwi, dzięki czemu  zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które są jedną z najważniejszych przyczyn zawałów serca. Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu  nie tylko zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ale też korzystnie wpływa na profil  lipidowy - pomaga zredukować poziom cholesterolu  i trójglicerydów we krwi.

3. Poprawiają pamięć

Spożywanie znacznej ilości ryb ma wpływ na poprawę pamięci - zarówno krótkotrwałej (roboczej), jak również długotrwałej. Badania pokazują, że im mniej dostarczamy kwasów omega-3 (EPA i DHA) w naszej diecie, tym mniejsza ich ilość dociera do mózgu, co spowalnia tempo nauki i proces zapamiętywania.  By je uzupełnić, potrzebny jest jadłospis  bogaty w tłuste ryby morskie, takie jak  np. łosoś norweski, śledź, tuńczyk, makrela.  Niski poziom DHA w mózgu wiąże się z obniżeniem funkcji poznawczych, co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jego zmniejszenie jest spożywania tłuszczu rybiego, który chroni  komórki nerwowe przed zmianami  patologicznymi.

4. Chronią stawy i wzmacniają kości

Ryby są bogate w witaminę D i wapń, który poprawia gęstość mineralną kości, budując mocniejsze, zdrowsze zęby i twardszy kościec. Wspomagają wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Pomogą ustrzec się przed zapaleniem stawów, a także złagodzą ból i dyskomfort towarzyszący chorobom reumatycznym.

5. Korzystnie wpływają na skórę

Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i E sprawiają, że mają  one właściwości wygładzające skórę. Redukują zaczerwienienia i podrażnienia, jednocześnie utrzymując właściwy poziom nawilżenia.  Odbudowują naturalną powłokę hydrolipidową, usprawniając przy tym krążenie i mikrokrążenie naszej skóry, co pozwala nam cieszyć się  zdrową i piękną cerą.

6. Wspomagają układ odpornościowy

Zawierają selen i witaminę A, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego. Sprawiają, że Twój organizm lepiej znosi niskie temperatury, jakie panują zimą. Zapobiegają też alergiom  i wspomagają ich leczenie.

7. Oddziałują na rozwój mózgu i układu nerwowego

Te o białym mięsie, takie jak np. dorsz, czarniak i plamiak, mają wysoki poziom jodu, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz układu nerwowego płodu. Dostarczanie  organizmowi jodu w odpowiednich ilościach wpływa na podwyższenie  IQ i lepszy rozwój widzenia u małych dzieci, szczególnie w wieku 3-4 lat.

8. Zwiększają płodność

Jedzenie ryb i owoców morza co najmniej trzy razy w tygodniu powoduje, że częściej uprawia się seks, a co się z tym wiąże - szybciej można zajść w ciążę. Niedawne badania wykazały, że pary, które spożywały owoce morza częściej niż osiem razy w miesiącu, miały aż o 61% większe szanse na spłodzenie potomka. Ponadto ci, którzy po nie sięgają, kochają się o 22% częściej niż ci, którzy spożywają ich mało lub wcale.

9. Dobry wybór dla dbających o środowisko

Konsumenci świadomi, jak ważna jest ochrona środowiska, mogą z radością podawać na obiad ryby i owoce morza. Ryby z Norwegii mają znacznie mniejszy ślad węglowy niż mięso i są doskonałym wyborem dla osób dbających o klimat.

10. Doskonale smakują

Pieczone, grillowane, gotowane lub duszone, podawane w każdej formie smakują wspaniale. Smaczny, a jednocześnie pożywny i zdrowy, łosoś norweski zasługuje na stałe miejsce w codziennym jadłospisie. Dzięki zawartości zbilansowanych, zdrowych tłuszczów omega-3 oraz wspaniałemu smakowi to uniwersalna potrawa, która może być wykorzystana w różnych przepisach i we wszystkich kuchniach. Wystarczy zaledwie 30 minut, abyś mogła przygotować pożywny i zdrowy posiłek z rybami na talerzu w roli głównej.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas