Dziesięć powodów, dla których warto włączyć ryby do swojej diety
Odżywiaj się zdrowo.

1. Potężna dawka składników odżywczych
Jedzenie ryb niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla całego organizmu. Stanowią one potężny koktajl białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawarty w nich selen i witamina A wspomagają układ odpornościowy, dlatego ryby powinny stanowić nieodłączny element zbilansowanej diety, zwłaszcza w okresie zimy.
2. Zmniejszają ryzyko chorób serca
Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, pobudzają wytwarzanie tlenku azotu, tym samym rozszerzając naczynia krwionośne i obniżając wysokie ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają również proces agregacji (zlepiania się) płytek krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które są jedną z najważniejszych przyczyn zawałów serca. Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu nie tylko zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ale też korzystnie wpływa na profil lipidowy - pomaga zredukować poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
3. Poprawiają pamięć
Spożywanie znacznej ilości ryb ma wpływ na poprawę pamięci - zarówno krótkotrwałej (roboczej), jak również długotrwałej. Badania pokazują, że im mniej dostarczamy kwasów omega-3 (EPA i DHA) w naszej diecie, tym mniejsza ich ilość dociera do mózgu, co spowalnia tempo nauki i proces zapamiętywania. By je uzupełnić, potrzebny jest jadłospis bogaty w tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś norweski, śledź, tuńczyk, makrela. Niski poziom DHA w mózgu wiąże się z obniżeniem funkcji poznawczych, co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jego zmniejszenie jest spożywania tłuszczu rybiego, który chroni komórki nerwowe przed zmianami patologicznymi.
4. Chronią stawy i wzmacniają kości
Ryby są bogate w witaminę D i wapń, który poprawia gęstość mineralną kości, budując mocniejsze, zdrowsze zęby i twardszy kościec. Wspomagają wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Pomogą ustrzec się przed zapaleniem stawów, a także złagodzą ból i dyskomfort towarzyszący chorobom reumatycznym.
5. Korzystnie wpływają na skórę
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i E sprawiają, że mają one właściwości wygładzające skórę. Redukują zaczerwienienia i podrażnienia, jednocześnie utrzymując właściwy poziom nawilżenia. Odbudowują naturalną powłokę hydrolipidową, usprawniając przy tym krążenie i mikrokrążenie naszej skóry, co pozwala nam cieszyć się zdrową i piękną cerą.
6. Wspomagają układ odpornościowy
Zawierają selen i witaminę A, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego. Sprawiają, że Twój organizm lepiej znosi niskie temperatury, jakie panują zimą. Zapobiegają też alergiom i wspomagają ich leczenie.
7. Oddziałują na rozwój mózgu i układu nerwowego
Te o białym mięsie, takie jak np. dorsz, czarniak i plamiak, mają wysoki poziom jodu, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz układu nerwowego płodu. Dostarczanie organizmowi jodu w odpowiednich ilościach wpływa na podwyższenie IQ i lepszy rozwój widzenia u małych dzieci, szczególnie w wieku 3-4 lat.
8. Zwiększają płodność
Jedzenie ryb i owoców morza co najmniej trzy razy w tygodniu powoduje, że częściej uprawia się seks, a co się z tym wiąże - szybciej można zajść w ciążę. Niedawne badania wykazały, że pary, które spożywały owoce morza częściej niż osiem razy w miesiącu, miały aż o 61% większe szanse na spłodzenie potomka. Ponadto ci, którzy po nie sięgają, kochają się o 22% częściej niż ci, którzy spożywają ich mało lub wcale.
9. Dobry wybór dla dbających o środowisko
Konsumenci świadomi, jak ważna jest ochrona środowiska, mogą z radością podawać na obiad ryby i owoce morza. Ryby z Norwegii mają znacznie mniejszy ślad węglowy niż mięso i są doskonałym wyborem dla osób dbających o klimat.
10. Doskonale smakują
Pieczone, grillowane, gotowane lub duszone, podawane w każdej formie smakują wspaniale. Smaczny, a jednocześnie pożywny i zdrowy, łosoś norweski zasługuje na stałe miejsce w codziennym jadłospisie. Dzięki zawartości zbilansowanych, zdrowych tłuszczów omega-3 oraz wspaniałemu smakowi to uniwersalna potrawa, która może być wykorzystana w różnych przepisach i we wszystkich kuchniach. Wystarczy zaledwie 30 minut, abyś mogła przygotować pożywny i zdrowy posiłek z rybami na talerzu w roli głównej.