Funkcja dodatkowa
Herbata dodaje energii i poprawia koncentrację. Jej fani twierdzą nawet, że jest dobra na wszystko.
I nie bardzo się mylą, bo z odpowiednim dodatkiem herbata może zamienić się w napój prozdrowotny, który pozytywnie wpłynie na trawienie czy pomoże zwalczyć infekcję.
Zmarzłaś na wiosennym spacerze? Na pewno w domu będziesz chciała napić się herbaty z malinami. Większość z nas wierzy, że ten gorący napój pomoże uchronić się przed przeziębieniem. - Słusznie, bo duża porcja garbników, których źródłem są owoce czarnego bzu i dzikiej róży, zadziała przeciwzapalnie i przeciwwirusowo - mówi Agnieszka Kwaśniewska, dietetyk Sztuki Jedzenia.
- Podobnie wpłyną na organizm olejki eteryczne obecne w korzeniu imbiru i świeżych ziołach, mięcie czy melisie. Herbatę traktujemy także jako panaceum na dolegliwości żołądkowe. Co dodać, by zadziałała lepiej? - Na układ pokarmowy kojąco wpłyną pokrzywa, bratek i chaber. A sok z czarnych jagód spowolni ruchy robaczkowe jelit i pomoże walczyć z rozstrojem żołądka - radzi dietetyczka.
Zobacz także:
Ewa Awdziejczyk
Twój STYL 5/2014