Gdy coś sobie złamiesz

By kości dobrze się zrosły, organizm potrzebuje wielu wartościowych składników odżywczych.

W procesie  odbudowy uszkodzonych kości najważniejszą rolę odgrywa wapń.
W procesie odbudowy uszkodzonych kości najważniejszą rolę odgrywa wapń.123RF/PICSEL

Tego unikaj

Uważaj na produkty, które zawierają zbyt dużo fosforu. Nadmiar tego pierwiastka utrudnia przenikanie wapnia do kości. Znajdziesz go w napojach gazowanych, twardych serach, produktach wysoko przetworzonych. Ogranicz sól - wypłukuje  z organizmu wapń. Nie jedz szpinaku, szczawiu. Zawierają szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia. Nie pij mocnej kawy.

Szukaj wapnia w warzywach i nabiale

Już nikt wychodzący ze szpitala z gipsem nie dostanie polecenia, by jadł dużo galaretek. Najnowsze badania dowiodły, że zawarte w żelatynie substancje mogą upośledzać wchłanianie wapnia.

Gdzie szukać tego pierwiastka? Jego najlepszym źródłem są wszelkie ciemnozielone warzywa liściaste i nabiał. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wzbogać dietę o konserwy z ryb, koniecznie ze szkieletami. Jedz białe sery, jajka, wszelkie sałaty, kapustę, kapusta, brukselkę, brokuły. Pij kefir lub maślankę.

Potrzebna ci będzie także witamina D. 15-20 minut dziennie wystawiaj do słońca twarz i ręce (latem cały tułów).

Jedz: tłuste ryby głębinowe (np. halibuta), szprotki i sardynki  (ze szkieletami i ośćmi!) i jajka (nie więcej niż dwa dziennie).

Dietę uzupełnij o produkty bogate w potas.  Jedz suche rośliny strączkowe, pomidory, suszone owoce, śliwki, porzeczki, ziemniaki, banany, awokado. Do potraw dodawaj ziarna sezamu i nasiona słonecznika.

Pamiętaj o magnezie, potrzebujesz go 300 mg dziennie. Jedz kaszę jęczmienną i gryczaną, płatki owsiane, orzechy, pij wodę mineralną.

Jedz kolorowo

Codziennie sięgaj po pomarańczę - zawiera wit. C, która wspomaga wchłanianie wapnia i tym samym zrastanie się kości. Podobnie działa beta-karoten i wit. z grupy B. Znajdziesz je w czerwonych, pomarańczowych lub żółtych warzywach.

Nie odwracaj się od mięsa

Dochodzenie do formy po złamaniu przyspieszysz jedząc mięso. To bardzo cenne źródło białka, cynku, fosforu i miedzi. Wybieraj wyłącznie mięso chude. Do takich zalicza się mięso indycze, kurczaki, króliki, a także cielęcinę. Nie zapominaj o mięsie ryb morskich, dostarczających kwasy tłuszczowe omega-3 i wit. D. 

Uwaga! Mięso i ryby piecz w folii lub specjalnym rękawie, na ruszcie, gotuj na parze. Nie smaż ich.

Minerały dla kości

99 proc. zasobów wapnia zmagazynowanych jest w kościach i zębach. Gdy w organizmie zaczyna go brakować, jest z nich podkradany. Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest cynk, potrzebny do mineralizacji kości. Miedź z kolei reguluje ich metabolizm. Fosfor uczestniczy w procesie procesie wzrostu i odnowy komórek, wzmacnia kości. 

Ale uwaga!  Nadmiar fosforu szkodzi (jego stosunek do spożywanego wapnia powinien wynosić 1:1). Magnez odpowiedzialny jest za prawidłowe wchłanianie zarówno wapnia, jak i fosforu. Fluor zapewnienia odpowiednią wytrzymałości kości.

Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
Sztuka platingu bije rekordy popularności
+11
Ósma edycja plebiscytu Stylowy Kosmetyk za nami!Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas