Gdy coś sobie złamiesz
By kości dobrze się zrosły, organizm potrzebuje wielu wartościowych składników odżywczych.
Tego unikaj
Uważaj na produkty, które zawierają zbyt dużo fosforu. Nadmiar tego pierwiastka utrudnia przenikanie wapnia do kości. Znajdziesz go w napojach gazowanych, twardych serach, produktach wysoko przetworzonych. Ogranicz sól - wypłukuje z organizmu wapń. Nie jedz szpinaku, szczawiu. Zawierają szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia. Nie pij mocnej kawy.
Szukaj wapnia w warzywach i nabiale
Już nikt wychodzący ze szpitala z gipsem nie dostanie polecenia, by jadł dużo galaretek. Najnowsze badania dowiodły, że zawarte w żelatynie substancje mogą upośledzać wchłanianie wapnia.
Gdzie szukać tego pierwiastka? Jego najlepszym źródłem są wszelkie ciemnozielone warzywa liściaste i nabiał. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wzbogać dietę o konserwy z ryb, koniecznie ze szkieletami. Jedz białe sery, jajka, wszelkie sałaty, kapustę, kapusta, brukselkę, brokuły. Pij kefir lub maślankę.
Potrzebna ci będzie także witamina D. 15-20 minut dziennie wystawiaj do słońca twarz i ręce (latem cały tułów).
Jedz: tłuste ryby głębinowe (np. halibuta), szprotki i sardynki (ze szkieletami i ośćmi!) i jajka (nie więcej niż dwa dziennie).
Dietę uzupełnij o produkty bogate w potas. Jedz suche rośliny strączkowe, pomidory, suszone owoce, śliwki, porzeczki, ziemniaki, banany, awokado. Do potraw dodawaj ziarna sezamu i nasiona słonecznika.
Pamiętaj o magnezie, potrzebujesz go 300 mg dziennie. Jedz kaszę jęczmienną i gryczaną, płatki owsiane, orzechy, pij wodę mineralną.
Jedz kolorowo
Codziennie sięgaj po pomarańczę - zawiera wit. C, która wspomaga wchłanianie wapnia i tym samym zrastanie się kości. Podobnie działa beta-karoten i wit. z grupy B. Znajdziesz je w czerwonych, pomarańczowych lub żółtych warzywach.
Nie odwracaj się od mięsa
Dochodzenie do formy po złamaniu przyspieszysz jedząc mięso. To bardzo cenne źródło białka, cynku, fosforu i miedzi. Wybieraj wyłącznie mięso chude. Do takich zalicza się mięso indycze, kurczaki, króliki, a także cielęcinę. Nie zapominaj o mięsie ryb morskich, dostarczających kwasy tłuszczowe omega-3 i wit. D.
Uwaga! Mięso i ryby piecz w folii lub specjalnym rękawie, na ruszcie, gotuj na parze. Nie smaż ich.
Minerały dla kości
99 proc. zasobów wapnia zmagazynowanych jest w kościach i zębach. Gdy w organizmie zaczyna go brakować, jest z nich podkradany. Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest cynk, potrzebny do mineralizacji kości. Miedź z kolei reguluje ich metabolizm. Fosfor uczestniczy w procesie procesie wzrostu i odnowy komórek, wzmacnia kości.
Ale uwaga! Nadmiar fosforu szkodzi (jego stosunek do spożywanego wapnia powinien wynosić 1:1). Magnez odpowiedzialny jest za prawidłowe wchłanianie zarówno wapnia, jak i fosforu. Fluor zapewnienia odpowiednią wytrzymałości kości.