Jabłko na dobry sen
Warto jeść jabłka zwłaszcza teraz, gdy mamy je prosto z drzewa i możemy wybierać w smakach i kolorach.
Jabłka co prawda nie są zbyt zasobne w witaminę C, ale dostarczają sporo witamin z grupy B oraz witaminę A, K, E i PP. Jest w nich także wiele składników mineralnych - wapń, żelazo, potas, krzem, magnez i jeszcze jeden cenny element - błonnik pokarmowy, głównie pektyny.
Dwa dziennie
Liczne badania udowodniły, że regularne spożywanie dwóch jabłek dziennie likwiduje nadwyżki cholesterolu we krwi, a zawarte w nim pektyny pomagają trawić tłuszcze (dlatego kaczkę piecze się z jabłkami). Jabłka powinny jeść osoby, którym grozi miażdżyca i choroby układu krążenia. Najkorzystniej jest spożywać je ze skórką i nasionkami (w nasionkach znajduje się dużo jodu) - w takiej postaci mają największą wartość. Jedzenie jabłek poprawia także koloryt skóry, reguluje przemianę materii.
Herbatka z renety
Gdy jesteś zmęczona długim przebywaniem w zamkniętym pomieszczeniu, pracą przy komputerze, zjedz dwa jabłka ze skórką. "Wymiatają" bowiem z naszego organizmu wszelkie związki toksyczne. Natomiast osoby mające problem ze snem powinny regularnie sięgać po herbatkę z suszonych skórek szarej renety. Podobno, żeby zaspokoić głód, nie zawsze trzeba coś zjeść. Naukowcy twierdzą, że woń jabłka daje poczucie sytości.
Więcej porad: