Jak jeść, by nie tyć?
Patrick Holford, brytyjski specjalista do spraw żywienia i założyciel Instytutu Właściwego Żywienia w Londynie uważa, iż ciało ludzkie ma trzy podstawowe programy trawienia.
Pierwszy jest przeznaczony do trawienia skoncentrowanych białek (mięsa, ryb, jaj, nabiału), drugi do trawienia prostych węglowodanów zawartych w owocach i trzeci do rozkładania złożonych węglowodanów (rośliny korzeniowe, strączkowe, orzechy, zboża i przetwory zbożowe i białek roślinnych np. fasola czy soczewica). Dlatego tak ważne jest prawidłowe łączenie spożywanych podczas jednego posiłku produktów.
Dr Howard Hay na podstawie własnych obserwacji i badań stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.
Podstawowe zalecenia tej diety, to:
- spożywanie głównie pokarmów o odczynie zasadowym (warzywa, zboża, owoce, mleko),
- unikanie pożywienia oczyszczonego (biała mąka, biały ryż, biały cukier) i w wysokim stopniu przetworzonego, spożywanie owoców jako samodzielnych posiłków (tzw. przekąsek),
- unikanie łączenia produktów bogatych w białko zwierzęce z produktami o wysokiej zawartości węglowodanów (np. ziemniaki, chleb, makarony, pierogi, kluski itp.).
Dlaczego to ostatnie jest tak ważne? Ponieważ - jak wspomniano wyżej - białko i węglowodany są trawione oddzielnie, tzn. że do ich trawienia uruchamiane są odmienne programy i odmienne enzymy. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie działa amylaza, a przestaje ona działać, gdy pokarm zostaje połknięty i znajdzie się w kwaśnym środowisku żołądka.
Natomiast mięso w ogóle nie jest rozkładane w jamie ustnej, a dopiero w żołądku, w którym może zalegać nawet do trzech godzin, dopóki wszystkie białka złożone nie ulegną rozkładowi na mniejsze cząstki. Wiele owoców natomiast bardzo szybko fermentuje w ciepłym i kwaśnym środowisku żołądka i dlatego powinny być z niego szybko usunięte do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.
Jeżeli jednak najemy się owoców po mięsnym posiłku, to będą one zalegać tam wraz z mięsem kilka godzin i fermentować powodując dolegliwości trawienne - czego przecież chcielibyśmy uniknąć.
Jakie więc pokarmy dobrze się łączą, a jakie nie powinny być spożywane razem?
1. Produkty białkowe łączymy tylko z warzywami (wyłączając ziemniaki).
2. Skrobię (ziemniaki, ryż, makaron, chleb) z wszystkimi warzywami i owocami takimi jak jabłka, banany, orzechy kokosowe (te owoce nie fermentują szybko), natomiast owoce szybko fermentujące - takie jak wiśnie, melony, brzoskwinie, gruszki, truskawki, owoce jagodowe - powinny być spożywane jako samodzielne posiłki i nie należy ich łączyć z innymi pokarmami.
Więcej porad: