Jak uniknąć zatrucia salmonellą?
Zwykle powoduje je zjedzenie niedogotowanego mięsa oraz spożycie surowych jaj i lodów.
Zakażenie salmonellą może też pojawić się wskutek kontaktu z kałem chorej osoby. Dlatego należy dobrze myć ręce i pamiętać o kilku zasadach.
1. Pałeczki salmonelli giną w temp. 60-65 st. C. Wystarczy produkty dobrze ugotować lub usmażyć.
2. Nóż i deskę, które służą do przygotowania surowego mięsa dokładnie umyj i wyparz. Drewniane deski mogą być siedliskiem pałeczek salmonelli.
3. Mięso i jajka trzymaj w lodówce tak, by nie miały styczności z innymi produktami. Zanim rozbijesz jajko, włóż je na 10 sekund do wrzątku.
4. Nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonego mięsa, ryb czy lodów (roztopione lody ze sklepu należy od razu zjeść).
Nie ściągaj na siebie kłopotów
✖ W upalne dni powstrzymaj się od smakowania tortów i ciastek z kremem.
✖ Lepiej też nie kupuj sałatek z majonezem w garmażerkach.
Zobacz także: