Jak uniknąć zatrucia salmonellą?

Zwykle powoduje je zjedzenie niedogotowanego mięsa oraz spożycie surowych jaj i lodów.

Właśnie tak wyglądają bakterie Salmonelli
Właśnie tak wyglądają bakterie Salmonelli 123RF/PICSEL

Zakażenie salmonellą może też pojawić się wskutek kontaktu z kałem chorej osoby. Dlatego należy dobrze myć ręce i pamiętać o kilku zasadach.

1. Pałeczki salmonelli giną w temp. 60-65 st. C. Wystarczy produkty dobrze ugotować lub usmażyć.

2. Nóż i deskę, które służą do przygotowania surowego mięsa dokładnie umyj i wyparz. Drewniane deski mogą być siedliskiem pałeczek salmonelli.

3. Mięso i jajka trzymaj w lodówce tak, by nie miały styczności z innymi produktami. Zanim rozbijesz jajko, włóż je na 10 sekund do wrzątku.

4. Nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonego mięsa, ryb czy lodów (roztopione lody ze sklepu należy od razu zjeść).

Nie ściągaj na siebie kłopotów

Drewniana deska do krojenia powinna być myta jak najczęściej. Zaniedbanie tej czynności może zamienić ją w prawdziwe siedlisko bakterii
Drewniana deska do krojenia powinna być myta jak najczęściej. Zaniedbanie tej czynności może zamienić ją w prawdziwe siedlisko bakterii123RF/PICSEL

✖ W upalne dni powstrzymaj się od smakowania tortów i ciastek z kremem. 
✖ Lepiej też nie kupuj sałatek z majonezem w garmażerkach. 

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas