Jak zapobiec poimprezowym dolegliwościom

Skuteczne sposoby, dzięki którym kolejny dzień będzie bardziej znośny.

Ompreza
Ompreza123RF/PICSEL
Dietetyk radzi, jak uchronić się przed kacemStyl.pl/materiały prasowe

Nadmierne spożywanie alkoholu jest główną przyczyną złego samopoczucia następnego dnia po imprezie. Jednak istnieje kilka zasad, które pomogą go przetrwać i zniwelować nieprzyjemne objawy. Jest to możliwe pod warunkiem, że zostaną one zastosowane zgodnie z zaleceniami.

Aby nie przesadzić z alkoholem na imprezie, a przede wszystkim zapobiec dolegliwościom, które mogą w konsekwencji się pojawić, należy przedsięwziąć pewne kroki już przed wyjściem na zaplanowane spotkanie w gronie znajomych. Zapobiegną one negatywnym efektom w trakcie imprezy.

- Trzeba pamiętać, aby nie wychodzić na taką okazję z pustym żołądkiem, czyli należy zjeść posiłek. Powinien on zawierać białko i tłuszcz. Zbudowany z takich składników jest dłużej trawiony i alkohol, który będziemy wypijać podczas przyjęcia, będzie dzięki temu wolniej trafiał do krwioobiegu, mówi Alicja Kalińska, dietetyk z poradni dietetycznej SetPoint.

Bardzo istotne jest również, jakie napoje pijemy pomiędzy drinkami. Najlepiej jest korzystać z soków owocowych lub owocowo-warzywnych. Natomiast należy zrezygnować z napojów kolorowych, gdyż zawierają dwutlenek węgla, który podrażnia przewód pokarmowy i zwiększa szybkość wchłaniania alkoholu.

- Przed wyjściem postawmy sobie w sypialni, na stoliczku, szklankę z wodą, najlepiej z sokiem z cytryny. I kiedy wrócimy do domu, wypijmy ją. Pomoże nam ona zniwelować lub zmniejszyć ból głowy, a także suchość w ustach, czyli silne pragnienie, które będziemy odczuwać następnego dnia po przebudzeniu, radzi Alicja Kalińska.

Nie bez znaczenia jest także pierwszy posiłek, który spożywamy po wstaniu z łóżka. Powinien być lekkostrawny i dostarczyć nie tylko białko, ale przede wszystkim glukozę, która odżywi nasz mózg.

- Może to być lekki twarożek z miodem, dżemem lub konfiturą. Jeżeli lubimy jeść jajka, to ugotujmy je na miękko. Ale wzbogaćmy taki posiłek sokiem owocowym, najlepiej z cytrusów, które nadają nam odczyn zasadowy i nasz organizm może wrócić do równowagi kwasowo-zasadowej, tłumaczy Alicja Kalińska.

Można również skorzystać z preparatów, których zadaniem jest uzupełnienie elektrolitów wypłukiwanych z organizmu i pomoc w jego nawodnieniu. W ciągu dnia należy wypijać bardzo dużo wody, aby pozbyć się metabolitów, które powstają przy trawieniu alkoholu i które są przyczyną efektów tzw. syndromu dnia następnego.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas