Jak zjeść urodę?
Szara, zmęczona cera, łamiące się paznokcie, wypadające włosy... Koszmar! Jak temu zaradzić?
Nasze kłopoty z urodą są tak naprawdę skutkiem negatywnych zmian, jakie zaszły w naszym organizmie. Dlatego zamiast kolejnych rewelacyjnych środków wciskanych nam przez reklamodawców zacznijmy od skontrolowania własnego jadłospisu. Zewnętrzne zabiegi bowiem nic nie wskórają, jeśli nie zlikwidujemy zasadniczej przyczyny.
Musimy zadbać o zachowanie właściwych proporcji pomiędzy składnikami odżywczymi w pożywieniu. Do tych składników należą przede wszystkim wszystkie witaminy, białka, węglowodany, tłuszcze, mikro- i makroelementy, błonnik pokarmowy. Rola poszczególnych składników jest różna i zależy od wieku, płci, wykonywanej pracy i aktywności fizycznej.
Zacznijmy od witamin. Biorą one udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiających mu życie i prawidłowe funkcjonowanie. Witaminy i składniki mineralne występujące w pożywieniu odgrywają ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Bez witamin organizm nie mógłby trawić innych składników pożywienia (np. białek, węglowodanów i tłuszczów), zwalczać infekcji ani tworzyć nowych komórek.
Organizm człowieka nie ma zdolności wytwarzania większości witamin, nie jest też w stanie ich gromadzić. Dlatego też powinny być one dostarczane organizmowi w codziennym pożywieniu, w odpowiedniej ilości. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, że żadna tabletka nie zastąpi witamin zawartych w owocach i warzywach.
Występują dwie grupy witamin - rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E i K), oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C, wszystkie witaminy z grupy B). Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w różnych narządach, zwłaszcza w wątrobie.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane, a ich nadmiar wydalany jest wraz z moczem - powinny więc być spożywane codziennie. Źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza wit. E) są: oleje roślinne, kiełki, orzechy oraz owoce morza. Źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie są głównie produkty pochodzenia roślinnego: ziemniaki, owoce, a także produkty skrobiowe (kasze, mąki).
Szczególną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają:
- beta - karoten (prowitamina witaminy A) znajdujący się głównie w marchwi, papryce, dyni, pomidorach, morelach;
- witamina C - występująca, jak wszyscy wiedzą, w owocach cytrusowych, ale też w ziemniakach, natce pietruszki, kapuście, szczypiorku, papryce, pomidorach porzeczkach i innych owocach;
- witamina E.
Szczególna rola witamin polega przede wszystkim na ich zdolności działania przeciwmiażdżycowego i przeciwnowotworowego.
Aby nasz organizm mógł dobrze funkcjonować powinniśmy codziennie zjadać przynajmniej pół kilograma różnorodnych owoców i warzyw - wliczając w to ziemniaki. Ponadto dietetycy zalecają spożywanie kasz i produktów mącznych. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witaminy E wystarczy spożyć odpowiednik dwóch łyżeczek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
A przede wszystkim musimy pamiętać, że naszemu organizmowi dostarczymy wszystkich witamin, gdy będziemy urozmaicać nasz jadłospis. Ale nie przez nową, właśnie reklamowana odmianę chipsów. I nie - najnowsze tabletki do kupienia w aptece.
Karolina Moroska