Jak zmniejszyć apetyt
Gdy hormony głodu, czyli grelina i leptyna, przestają działać prawidłowo, wtedy jemy większe porcje i więcej czasu upływa do momentu, gdy poczujemy się najedzeni. Zobacz, jak zapanować nad głodem.
Wybieraj dobre węglowodany
Przede wszystkim należy obniżyć spożycie węglowodanów prostych. Dotyczy to wszystkich form cukru. Trzeba wykluczyć fruktozę, nektary i soki owocowe, przetworzoną żywność oraz produkty mączne.
Staraj się nie przesadzać z owocami. Węglowodany jedz z produktami, które poprawiają wrażliwość na insulinę. Świetnie sprawdzą się produkty kiszone, takie jak ogórki czy kapusta, które dodatkowo mają zbawienny wpływ na jelita.
Warto również pamiętać o przyprawach - cynamon czy kurkuma doskonale podkręcają metabolizm.
Jedz więcej białka
Aby zmniejszyć napady głodu, wybieraj dobrej jakości mięso, rośliny strączkowe i ryby. Odpowiednia ilość białka w diecie pomoże ci zapanować nad apetytem, zwiększy uczucie sytości po posiłku, a także pozwoli uniknąć stanów zapalnych.
Ruszaj się!
Aktywność fizyczna pozwoli ci przyspieszyć przemianę materii oraz pobudzi lepszą wrażliwość na insulinę.
Do codziennego treningu warto włączyć ćwiczenia aerobowe, np. bieganie czy pływanie.