Jarmuż: Zielona skarbnica zdrowia
Właściwości zdrowotne jarmużu zostały odkryte jeszcze w starożytności. Polacy wciąż unikają go w swoich posiłkach i popełniają przy tym ogromny błąd. Jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom i wspomaga pracę serca!
Jarmuż to nic innego jak kapusta o długich liściach. Najczęściej służy nam jako ozdoba talerza, na którym serwujemy dania. Jarmuż jest jednak doceniany głównie ze względu bogactwo wartości odżywczych, jakie zawiera. Jego liście są skarbnicą białka, błonnika, witamin, wapnia, potasu oraz silnych przeciwutleniaczy.
Właściwości antynowotworowe
Jednym z najcenniejszych substancji zawartych w jarmużu jest sulforafan, który ma działanie antynowotworowe. Aby dostarczyć go w odpowiedniej ilości do naszego organizmu, powinniśmy uważać na to, w jaki sposób spożywamy jarmuż. Najlepiej przeciąć liście wzdłuż łodygi i zjeść surowe. Jeśli nie lubicie smaku surowego jarmużu, spróbujcie gotować go na parze przez 3-4 minuty. Wtedy nie straci zdrowotnych właściwości.
Jarmuż zawiera także karetonoidy, które eliminują rozwój nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku. Zastanawiacie się, jak to możliwe, że zielony liść jest źródłem karetonoidów? Otóż w jarmużu jest on maskowany przez chlorofil, czyli zielony barwnik.
Jarmuż wspomaga pracę serca
Jarmuż wpływa bardzo dobrze na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartemu w liściach potasowi naczynia krwionośne znacznie swobodniej transportują krew w naszych organizmach. Tym samym obniża ciśnienie. Jarmuż jest bogaty w witaminę C odpowiedzialną za uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych. Zapobiega także miażdżycy, ponieważ hamuje utlenianie cholesterolu LDL.
Sezon na jarmuż zaczyna się już wczesną jesienią. Świeże i zdrowe liście możecie kupić zarówno na bazarach oraz w niektórych supermarketach.