Jedz dobre bakterie
Większość z nas wie, że stosując antybiotyki, trzeba wspierać organizm probiotykami. Czyli dobrymi bakteriami, ponieważ ich równowaga w jelitach zostaje zaburzona. Ale już nie każdy zdaje sobie sprawę, że aby do tego doszło, należy dostarczać probiotyki przez co najmniej pół roku. Jak?
Najłatwiej z pożywieniem. Jakie to są produkty probiotyczne? Należą do nich: mleczne produkty fermentowane (jogurt, kefir, maślanka i mleko acidofilne polecane dla osób z nietolerancją laktozy), kiszone warzywa (domowe ogórki, kapusta i sok z kiszonek, kwas buraczany czy fermentowane nasiona strączkowe, np. japońskie miso) oraz kwas chlebowy.
Uwaga! Kupując produkty fermentowane, czytaj etykiety. Jogurt, kefir czy maślanka powinny zawierać bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus lub Bifidobacterium albo oba rodzaje. Nie mogą natomiast mieć dodatku cukru, bo wtedy tracą swoje probiotyczne właściwości.
Zobacz także: