Karczoch podkręci twój metabolizm

Nie bez powodu nasze babcie zachwalały stosowanie karczochów, które są istną skarbnicą witamin. Warto włączyć ją do naszego menu, bo ma mnóstwo cennych właściwości odżywczych.

Karczochy mają mnóstwo cennych właściwości
Karczochy mają mnóstwo cennych właściwości123RF/PICSEL

Nie bez powodu karczoch to roślina ceniona od pokoleń. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, a poza tym jest źródłem inuliny oraz kwasu chlorogenowego, więc zaleca się stosowanie jej osobom zmagającym się m.in. z cukrzycą.

Od wieków karczochy stosuje się również na niestrawność i problemy z wątrobą. Zawierają bowiem cynarynę, dzięki czemu pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Warto regularnie sięgać po ekstrakt z liści karczocha przy problemach z wątrobą oraz, aby wspomóc swój układ pokarmowy, jeżeli mamy problemy z trawieniem. 

Jednak nie każdy powinien sięgać po karczochy. Osoby, które zmagają się z kamicą moczanową, nie powinny decydować się na ich zakup.

Karczochy stosowano jużw starożytności
Karczochy stosowano jużw starożytności 123RF/PICSEL

Śmiało za to można je jeść na diecie, bo to pozytywnie wpłynie na nasz metabolizm. Poza tym są niskokaloryczne, a także zawierają sporo błonnika, dzięki czemu wspierają proces odchudzania.

Spożywanie karczochów, prawdopodobnie da nam też poczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy po nich podjadać. 

Zobacz także:

Tiramisu (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas