Kiedy naprawdę potrzebujesz magnezu?
Ten ważny pierwiastek wchłania się w jelitach słabo i bardzo powoli. To dlatego należy zażywać co najmniej dwie tabletki na dobę, a kuracja powinna trwać przynajmniej cztery tygodnie.
Źródła magnezu w diecie to: kakao, gorzka czekolada, banany, orzechy, siemię lniane i otręby.
Za słabe wchłanianie magnezu, które może prowadzić do jego niedoborów, odpowiedzialnych jest kilka czynników.
Przyczyny niedoboru magnezu:
Nadmiar tłuszczy. Posiłki zawierające spore ilości różnych tłuszczów i mięsa mają negatywny wpływ na wchłanianie się magnezu.
Częste odchudzanie. Zbyt długotrwałe testowanie różnego rodzaju diet, zwłaszcza jednoskładnikowych i ubogich w białko doprowadza do niedoborów tego cennego pierwiastka.
Kawa i mocna herbata. Nie od dziś wiadomo, że wypijanie kilku filiżanek kawy i mocnej herbaty dziennie zwiększa wydalanie magnezu. Jednak straty odczuwalne dla zdrowia przynosi wyłącznie ich nadmiar. Nie dotyczy jednej czy dwóch filiżanek w ciągu dnia!
Alkohol. Jego nadużywanie zwiększa zużycie magnezu.
Preparaty wapniowe. Zmniejszone wchłanianie magnezu obserwuje się zwykle u osób starszych przyjmujących przez dłuższy czas preparaty wapnia np. w zapobieganiu osteoporozie.
Czy wiesz , że ...?
Magnez przyspiesza wytwarzanie witaminy B6, która z kolei ułatwia jego wchłanianie w jelitach i zmniejsza jego straty przez nerki.
Magnez i witamina B6 współpracują ze sobą, dlatego wiele preparatów łączy obie te substancje.
Zwracajmy jednak uwagę na proporcje magnezu do witaminy B6. Najlepiej, gdy występują w stosunku dwa do jednego.
Rewia 39/2011