Kilka produktów, które pomogą ci schudnąć

Nie trzeba jeść mało, żeby dostrzec rezultaty diety. Skomponuj mądrze swoje menu, by móc cieszyć się świetną figurą.

Żeby pozbyć się kilogramów, możesz jeść ile chcesz.
Żeby pozbyć się kilogramów, możesz jeść ile chcesz.123RF/PICSEL

Nikt nie lubi uczucia niedosytu, towarzyszącego restrykcyjnemu odchudzaniu. Pewnie dlatego większość z nas na słowo dieta reaguje grymasem na twarzy. Czy naprawdę trzeba słyszeć burczenie w brzuchu, by  mieć pewność, że się schudnie tyle, ile się chce? Nie!

Żeby osiągnąć efekt, nie trzeba głodować, ale najlepiej jeść te produkty, które przyspieszają metabolizm, budują mięśnie i oszukują głód. Jeśli marzysz o idealnej sylwetce, sięgaj naturalne jogurty, chudy ser i odtłuszczone mleko. Produkty te zawierają wapń, który przyspiesza rozkładanie się w organizmie związków tłuszczowych.

Układając menu, nie zapomnij o jajkach. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że kobiety, które jedzą je na śniadanie, chudną bardziej niż te, które od nich stronią. Jajka są źródłem protein, a przy tym przyspieszają przemianę materii. Rano jedz więc jajka na twardo, jajecznicę lub omlet.

Zielenina tylko na surowo!

Zielone warzywa: brokuły, brukselka, papryka, szpinak i szparagi są lekkostrawne, a przy tym stanowią źródło błonnika, który reguluje procesy trawienne. Mają również dodatkową zaletę - dostarczają organizmowi substancji przeciwdziałających nowotworom, chorobom serca oraz osteoporozie. Żeby zachować w nich wszystko to, co jest najwartościowsze, dbaj o to, żeby zjadać surowe, ewentualnie krótko gotowane albo uduszone.

Zawsze zdrowe strączkowe

Jeśli gustujesz w potrawach z patelni, smaż je na oliwie z oliwek. Dodawaj ją też do kolorowych sałatek, past oraz dipów, gdyż w ten sposób wprowadzisz do organizmu tłuszcze nienasycone, które poskromią apetyt i pozwolą utrzymać pod kontrolą poziom cholesterolu.

Rośliny strączkowe zaspokajają głód i są skutecznymi pogromcami tłuszczu odkładającego się na brzuchu, pośladkach i udach. Zatem żeby szybko zobaczyć rezultaty zrzucania kilogramów, kilka razy w tygodniu zastąp potrawy mięsne dania mi z fasoli, cieciorki, soi, soczewicy i grochu.

Między posiłkami przegryzaj migdały lub orzechy. Chociaż są produktami kalorycznymi, bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jedząc je, nawet bez zwiększania wysiłku fizycznego, można zaobserwować utratę nadwagi. Ale ich smakiem należy cieszyć się z umiarem.

W twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć tych produktów

Zwróć uwagę na kaloryczność chrupkiego pieczywa. Nie traktuj go jak przekąski, która nie tuczy.

Woda niegazowana sprzyja odchudzaniu. W czasie diety pij ją między posiłkami, by nie odczuwać głodu.

Masz ochotę  na słodycze? Sięgnij posuszone owoce. Są zdrowe, naturalnie słodkie, a przy tym zaspokoją apetyt. By poprawić smak jogurtu naturalnego,możesz go osłodzić miodem lub syropem klonowym. Inny pomysł to podanie go z kakao.

Agnieszka Pacuła

Więcej w serwisie:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas