Reklama

Reklama

Kilka śniadań dla uczniów

​Sycące, lekkie, pełne witamin i minerałów dadzą porcję energii do nauki i zabawy.

Jak pokazują badania, dzieci jedzące śniadanie mają lepsze wyniki w nauce, są spokojniejsze, bardziej skoncentrowane. Szybciej przyswajają wiedzę. Uczniowie ci są też szczuplejsi i zdrowsi. 

Jeśli dziecko do tej pory nie jadło śniadań, warto zmienić ten nawyk i zachęcać je do porannego posiłku. Śniadanie nie musi być duże, wystarczy szklanka koktajlu z jogurtu naturalnego i ulubionych owoców z garścią grzanek. Zdrowe uczniowskie śniadanie powinno być lekkostrawne, by nie obciążać przewodu pokarmowego od rana. Powinno zawierać porcję węglowodanów (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, ryż, makarony). To energia niezbędna do pracy mózgu i mięśni w czasie lekcji w-f. W porannym menu warto uwzględnić białko (chudy lub półtłusty nabiał, jajka, ryby i mięso) - wspomaga ono odporność, potrzebują go też mięśnie. Świetnym uzupełnieniem śniadania są owoce, warzywa, nasiona i orzechy. To dawka witamin i składników mineralnych, dzięki którym każdy uczeń będzie pełen energii i wigoru

Reklama

Ciasteczka owsiane - dla łasuchów

Zawarte w nich naturalne cukry odżywiają mózg, zaś płatki owsiane dadzą uczucie sytości na dłużej, utrzymując poziom cukru na stałym poziomie kilka godzin po jedzeniu. Jak przygotować? 50 g suszonych moreli posiekaj, dodaj 50 g płatków owsianych i suszonej żurawiny (50 g). Dodaj rozgnieciony banan, wymieszaj. Piecz ciasteczka (w zależności od ich grubości) 8-12 min w 180°C. 

Omlet z pomidorami - dla otyłych

Śniadanie dla uczniów otyłych i tych z nadwagą powinno być sycące, ale niskokaloryczne. Może to być np. omlet z białek z pomidorami. Ma niespełna 100 kcal i dostarczy białka. By je strawić, organizm potrzebuje sporo energii, którą czerpie m.in. z tkanki tłuszczowej. Pomidory to źródło potasu, który wspomaga odchudzanie. Jak przygotować? Roztrzep 3 białka, dodaj pieprz ziołowy, świeże zioła i 5 pokrojonych pomidorków koktajlowych. Smaż na odrobinie tłuszczu lub bez. Podaj z kromką pieczywa cienko posmarowaną masłem, z sałatą i pomidorem. 

Koktajl owocowy - dla tych, którzy mają problem z próchnicą

Nabiał to ważny składnik śniadań dla uczniów, którzy mają kłopoty z próchnicą. Powinni oni jeść dużo produktów mlecznych - to źródło wapnia dla mocnych kości i zębów. Jak przygotować? Garść malin, borówek lub żurawin zmiksuj ze szklanką jogurtu naturalnego. Dodaj łyżkę mielonego siemienia lnianego. Jogurt zastąpisz mlekiem lub maślanką, a świeże owoce - mrożonymi.

Dynia, słonecznik i orzechy - dla nadpobudliwych

Śniadanie jest szczególnie ważne dla nadpobudliwych dzieci. Powinno zawierać składniki wspomagające pracę układu nerwowego. To orzechy i nasiona (dadzą magnez, wit. z grupy B), które wspierają funkcjonowanie mózgu, łagodzą stres, poprawiają pamięć i koncentrację. Jak przygotować? 3 łyżki płatków orkiszowych, łyżkę nasion słonecznika, łyżkę pestek dyni i garść pokruszonych orzechów włoskich zalej jogurtem naturalnym lub mlekiem. 

Jaglanka bananowa - dla tych z niedowagą 

Niejadki i uczniowie z niedowagą, anoreksją, brakiem apetytu powinni jeść sycące śniadania, które zapobiegają deficytom energetycznym w organizmie. Warto podawać dzieciom kaszę, np. jaglaną. Dostarczy ona sporo skrobi, żelaza i witamin, których brakuje niejadkom. Jak przygotować? 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej gotuj w 250 ml mleka na małym ogniu, mieszając. Przed końcem dodaj rozgnieciony mały banan, posyp orzechami i podawaj. 

Pancake - dla aktywnych


Pancake (czyt. pankejk) polecany jest aktywnym dzieciom, które lubią sport. Da węglowodany (źródło energii dla pracujących mięśni) oraz białko. Jak przygotować? Szklankę mąki pszennej z dodatkiem mąki razowej połącz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i odrobiną soli. Osobno roztrzep jajko z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami oleju, aż pojawi się piana. Połącz suche składniki z płynnymi. Powinnaś otrzymać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Smaż na rozgrzanej patelni po porcji ciasta do chwili, aż ciasto na brzegach będzie suche, wtedy je przewróć. Podawaj ciepłe z miodem i owocami. 

Owsianka z owocami - dla diabetyków

Regularne jedzenie śniadań pomaga także uregulować poziom cukru we krwi, co jest ważne dla dzieci cierpiących na cukrzycę. Śniadanie powinno dostarczać sporo błonnika, który daje uczucie sytości na początku dnia, a także obniża indeks glikemiczny IG posiłków. Idealna będzie owsianka na wodzie z owocami (dodatek mleka może podbijać cukier). Jak przygotować? 3 łyżki płatków owsianych zalej 200 ml wrzątku, dodaj łyżeczkę ksylitolu. Gotuj 10 minut, co jakiś czas mieszając. Owsiankę przełóż do miski, dodaj owoce i podawaj.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy