Kiwi ze skórką wzmacnia odporność

Obierasz kiwi ze skórki? Popełniasz błąd!

Chcesz przygotować koktajl? Zmiksuj kiwi w całości, razem ze skórką
Chcesz przygotować koktajl? Zmiksuj kiwi w całości, razem ze skórką123RF/PICSEL

Wprawdzie włochata i dość twarda skórka kiwi nie wygląda zachęcająco, jednak pod nią znajduje się najwięcej witaminy C i antyoksydantów.

Wzmacniają one odporność i opóźniają starzenie. Skórka dostarcza również dużej ilości błonnika, który ma pozytywny wpływ na pracę jelit.

Oczywiście przed spożyciem dokładnie umyj owoc pod bieżącą wodą (możesz nawet wyszorować miękką szczoteczką). Kupując te owoce zwracaj też uwagę, aby miały ją jak najcieńszą i gładką skórę.

Jeżeli jednak nie jesteś w stanie przekonać się do jedzenia kiwi ze skórką, użyj go w całości do przygotowania warzywno-owocowego koktajlu.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas