Komosa ryżowa

Pochodzi z Ameryki Południowej, zwana jest "złotem Inków".

Komosa ryżowa
Komosa ryżowa123RF/PICSEL

Zawiera białko o wartości zbliżonej do białka zwierzęcego.

Co zawiera, jak przygotować?

Komosa ma 2 razy więcej tłuszczów nienasyconych niż pszenica, sporo skrobi, błonnika i - co równie ważne - niski indeks glikemiczny.

Po zjedzeniu powoli podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego warto ją włączyć do menu osób chorych na cukrzycę.

Komosa jest bogata w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko nowotworów i opóźniające starzenie się.

Przed przygotowaniem komosę dobrze jest wypłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się ją tak jak tradycyjny ryż.

Więcej w serwisie:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas