Komu nie służą produkty bez laktozy
Mleko, masło i sery bez laktozy – takich produktów jest coraz więcej na sklepowych półkach. Ale czy każdy powinien po nie sięgać?
W pogoni za różnymi nowinkami i dietetycznymi odkryciami warto zawsze zachować zdrowy rozsądek. To, co dobre dla innych, niekoniecznie musi wyjść nam na zdrowie.
Gdy masz stwierdzoną nietolerancję laktozy
- Produkty bez tego cukru są alternatywą dla osób, które nie chcą rezygnować ze spożycia sera czy mleka, ale ich organizm nie wytwarza enzymu trawiącego laktozę. Zdarza się także, że w przypadku takich osób nie sama laktoza stanowi problem, a jest to ogólnie nabiał, który zawiera np. równie silnie uczulającą kazeinę - wyjaśnia Agnieszka Mielczarek - ekspert akcji Beko #jedzjakmistrz.
- W przypadku osób cierpiących na nietolerancję laktozy, zalecane jest zastąpienie produktów zawierających ten związek, takimi bez niego. Należy jednak pamiętać, że nie są one pozbawione tłuszczu i innych dodatków, a w związku z tym ich nadmiar szkodzi zdrowiu - dodaje ekspert.
Zachowajmy rozsądek
Jeśli nie odczuwasz problemów po zjedzeniu nabiału, to nie ma potrzeby, żeby się przestawiać na produkty bez laktozy. Regularne spożywanie ich przez osoby zupełnie zdrowe powoduje rozleniwienie układu enzymatycznego. Zamiast tego można się przestawić na produkty fermentowane, które mają naturalnie obniżony poziom laktozy.
Warto wiedzieć: nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka to dwie różne rzeczy. Ponadto objawy nietolerancji laktozy pojawiają się zwykle dopiero po kilku lub kilkunastu godzinach, a nie jak w przypadku alergii od razu po spożyciu, np. mleka
Mleko bez laktozy jest przeznaczone dla osób, które nie tolerują laktozy, ale nie chcą rezygnować z nabiału. Nie jest ono zdrowsze od zwykłego. Nadal ma białka mleczne, które uczulają.
Bez laktozy, czyli z dodatkiem laktazy
Takie produkty są zazwyczaj nieco słodsze, ale nie wpływa to na ich kaloryczność. Wyższy może być ich indeks glikemiczny (IG), dlatego powinni na nie uważać cukrzycy.
Objawy nietolerancji laktozy
Laktoza to cukier występujący w mleku. Gdy w naszym organizmie brakuje laktazy, czyli enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę, organizm nie może jej przyswoić. Wówczas cukier zalega w jelicie grubym i fermentuje. Mówimy wtedy, że ktoś ma nietolerancję laktozy.
Jej objawy to:
- bóle brzucha
- wzdęcia i kolki
- nadmierne gazy biegunki - stolce mają kwaśny zapach
- przelewanie się w jamie brzusznej
- mogą też pojawić się nudności i wymioty.
UWAGA: laktozę znajdziemy nie tylko w mleku (choć tam jest jej najwięcej). Mniejsze ilości są też w pieczywie, lodach, sosach, ciastkach i... lekarstwach.