Królewski owoc
Ojczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, gdzie rośnie w stanie dzikim. Dzisiaj uprawia się je w wielu krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Najlepszą sławą cieszą się u znawców ananasy z Hawajów. Pierwszym Europejczykiem, który skosztował świeżego ananasa, był zapewne Krzysztof Kolumb. Początkowo w Europie uchodził on za owoc królewski. Pierwszym królem, który się nim delektował, był Ludwik XIV.
Karaibskie słowo "ana - ana" oznacza po polsku "perfuma perfum". Istotnie - świeży owoc łączy aromaty i smaki truskawki, brzoskwini i renety. Ananas w stanie świeżym jest owocem bardzo zdrowym. Ze względu na zawartość fermentu wybitnie ułatwiającego trawienie białka (bromelina) zaleca się spożywanie go po ciężkich daniach mięsnych. Niestety, ananas konserwowy traci wiele na smaku i aromacie.
Świeże ananasy są w naszych sklepach. Konserwowanych (w plastrach bądź w kostkach) nie brakuje. Możemy podawać je jako kompot, dodawać do różnych sałatek, pieczonych i smażonych mięs. Małe kanapki z kostki ementalera, kawałeczki ananasa i połówki orzecha są bardzo smaczne. Słodki i aromatyczny likier ananasowy jest szczególnie ceniony przez kobiety.
Mimo licznych i wielkich jego zalet, określenie młodego mężczyzny mianem "ananas" jest zdecydowanie pejoratywne.
Przepisy
Sałatka owocowa
- ananasy z puszki;
- brzoskwinie z puszki;
- jabłka (najlepiej o winnym smaku);
- rodzynki.
Ananasy, brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić w dość grubą kostkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na moment do osolonej wrzącej wody, odcedzić. Wymieszać wszystkie owoce, dodać trochę rodzynek. Można też dodać trochę soku z puszki (albo ananasowego, albo brzoskwiniowego). Włożyć na chwilę do lodówki. Podawać dobrze schłodzoną.
Sałatka fasolowa z ananasem
- duża czerwona fasola;
- mała biała fasola;
- trochę żółtego sera;
- ananasy z puszki;
- majonez;
- sól i pieprz do smaku;
Fasolę ugotować. Zostawić do ostygnięcia, ser żółty pokroić w grubą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić. Dodawać do majonezu trochę soku z ananasów, polać nim sałatkę i odstawić na chwilę do lodówki.