Lecznicze nalewki

Robienie nalewek jest sztuką. Późne lato to idealny okres, by poznać jej tajniki i stać się prawdziwym mistrzem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować najmodniejsze nalewki tego sezonu!

Wielokrotne filtrowanie da nam klarowną nalewkę
Wielokrotne filtrowanie da nam klarowną nalewkę123RF/PICSEL

Jest takie powiedzenie: ilu miłośników nalewek, tyle przepisów na alkoholowe mikstury. Ale jest kilka zasad rządzących przygotowaniem nalewek.

Wybieraj tylko najzdrowsze owoce. Nawet mała plamka na skórce może popsuć smak i działanie nalewki. Gorzkie, cierpkie owoce (jarzębina, tarnina) zamroź, a potem osusz. Do przygotowania nalewek użyj wody źródlanej lub mineralnej, nie destylowanej. Filtruj nalewkę tyle razy, aby była całkowicie klarowna. Dosładzaj syropem, a nie samym cukrem.

Jagodowa

Usprawnia i reguluje pracę jelit, łagodzi dolegliwości żołądkowe, hamuje biegunkę. 

Przygotowanie:
1 litr jagód, 20 dag wiśni, kilka goździków, skórka otarta z 1 pomarańczy, 70 dag cukru, 3/4 l spirytusu, 1/2 l wody. Goździki i cynamon utrzyj, dodaj wydrylowane wiśnie, rozgniecione jagody, skórkę pomarańczową i ogrzewaj na ogniu 15 min.

Po wystudzeniu przefiltruj przez gazę, zalej gorącą wodą z cukrem, a gdy ostygnie, dodaj spirytus, zakręć i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw na 4-6 miesięcy. 

Z owoców czarnego bzu

Nalewka z owoców czarnego bzu działa napotnie, obniża gorączkę, wspiera organizm w walce z wirusami. 

Przygotowanie: 1 kg przemrożonych, dojrzałych owoców bzu włóż do słoja, zalej litrem spirytusu. Szczelnie zamknięty słój odstaw w ciepłe miejsce. Po miesiącu nalewkę przecedź połącz z syropem z 1/2 l wody i 25 dag cukru. Odstaw na 3-4 miesiące, potem przecedź i rozlej do butelek.

Z jarzębiny

Nalewka z owoców jarzębiny będzie pomocna przy nieżycie jelit, w biegunce. Złagodzi też dolegliwości związane z pęcherzykiem żółciowym. 

Przygotowanie: 30 dag przemrożonych (lub krótko zanurzonych we wrzątku) owoców jarzębiny, garść rodzynek, 4 suszone daktyle, 5 łyżek cukru zalej 1/2 szklanki spirytusu i 3 szklankami wódki. Odstaw na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedź, rozlej do butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Zobacz również:

„Gwiazdy na wyjeździe” Styl.pl/materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas