Lecznicze wino pietruszkowe św. Hildegardy

Polecane jest na poprawę krążenia, regulację ciśnienia krwi oraz bóle serca. Wzmacnia także ogólną kondycję organizmu i samopoczucie, zwłaszcza osób starszych. Łagodzi również problemy ze snem i ułatwia zasypianie.

Takie wino obniża także poziom złego cholesterolu
Takie wino obniża także poziom złego cholesterolu123RF/PICSEL

Składniki

na wino pietruszkowe:

  • 1 litr białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-5 łyżek miodu
  • garść suszonych owoców głogu

Przygotowanie:

Wino wlej do garnka, wrzuć pociętą natkę pietruszki, dodaj owoce głogu. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij naczynie z palnika, dodaj miód i ocet, wymieszaj. Znów doprowadź do wrzenia. Gorący napój przecedź i przelej do wyparzonej butelki. Zakorkuj lub zakręć. Przechowuj w chłodzie.

Dawkowanie:

Gdy gorzej się czujesz, pij dwa razy dziennie kieliszeczek po posiłku przez kilka dni. 

Zobacz także:

„Gwiazdy na wyjeździe” Styl.pl/materiały prasowe
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas