Lecznicze wino pietruszkowe św. Hildegardy
Polecane jest na poprawę krążenia, regulację ciśnienia krwi oraz bóle serca. Wzmacnia także ogólną kondycję organizmu i samopoczucie, zwłaszcza osób starszych. Łagodzi również problemy ze snem i ułatwia zasypianie.

Składniki
na wino pietruszkowe:
- 1 litr białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- 3-5 łyżek miodu
- garść suszonych owoców głogu
Przygotowanie:Wino wlej do garnka, wrzuć pociętą natkę pietruszki, dodaj owoce głogu. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij naczynie z palnika, dodaj miód i ocet, wymieszaj. Znów doprowadź do wrzenia. Gorący napój przecedź i przelej do wyparzonej butelki. Zakorkuj lub zakręć. Przechowuj w chłodzie.Dawkowanie:Gdy gorzej się czujesz, pij dwa razy dziennie kieliszeczek po posiłku przez kilka dni. Zobacz także: