Leczniczy bluszczyk
Kurdybanek to zioło wzmacniające odporność i chroniące przed infekcjami i grypą. Sprawdź przepisy na wzmacniające mikstury!
Herbatka
5 łyżek ziela kurdybanka wsypmy do dzbanka i zalejmy wrzącą wodą. Zaparzajmy przez 15 minut pod przykryciem. Przecedźmy i wlejmy pół szklanki tej herbatki i dopełnijmy gorącą wodą. Popijajmy najlepiej kilka razy dziennie.
Wino
Do garnka wsypmy garść skórek z jabłek (najlepiej z koszteli), 3 łyżki owoców dzikiej róży, 3 łyżki ziela nawłoci i 5 łyżek kurdybanka. Wlejmy 2 butelki wytrawnego białego wina gronowego. Dodajmy laskę wanilii, laskę cynamonu i 3 goździki.
Gotujmy całość około 15 minut i przecedźmy. Dodajmy do wywaru 5 łyżek miodu i ogrzewajmy jeszcze na małym ogniu około 5 minut. Pijmy kilka razy dziennie po łyżce. Eliksir ten można dodawać też do herbatki z kurdybanka.
Napój ziołowy
Wymieszajmy po łyżce następujących ziół: melisy, jarzębiny, kurdybanka, macierzanki, lawendy. Całość zalejmy litrem wrzącej wody. Zaparzajmy przez 15 minut pod przykryciem. Napój powinniśmy pić jeszcze ciepły. Możemy dosłodzić sokiem malinowym.