Leczy i smakuje
Na świecie uprawia się ok. 200 odmian papryki, mających bardzo zróżnicowany smak - od słodkiego do piekącego, a nawet żrącego. Medycyna ludowa od dawien dawna leczyła grypę, przeziębienia, choroby płuc, zatok i astmę ostrymi produktami - pieprzem, chrzanem, cebulą czy czosnkiem.
Kiedy Kolumb przywiózł ostrą paprykę z Haiti, szybko zdobyła ona popularność w Europie, a medycyn ludowa równie szybko doceniła jej lecznicze właściwości.
Obecnie papryka jest popularna w kuchni, a sproszkowana jest doskonałą przyprawą i stanowi składnik wielu mieszanek ziołowo-przyprawowych, jak curry czy sosów, jak tabasco. Jednak nas interesuje to, że jest wspaniałą rośliną leczniczą.
Świeża papryka jest bogatym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, wzmacnia więc układ immunologiczny, a tym samym odporność organizmu. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze właściwości ostrej papryki, głównie chili (a także ostrej papryki zwanej pieprzem cayene).
Ta odmiana papryki ceniona jest za silne właściwości rozgrzewające. Zawiera kapsyicynę, która stosowana wewnętrznie poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym zawałów serca i udarów mózgu. Zewnętrznie stosuje się kapsyicynę w maściach, mazidłach i plastrach rozgrzewających, przynoszących ulgę w bólach artretycznych, reumatycznych i mięśniowych. Ma ona bowiem właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.
Papryka chili zwalcza biegunkę i wspomaga leczenie chorób układy oddechowego. Lekarze amerykańscy zalecają chorym na zapalenie oskrzeli spożywanie ostro przyprawionego jedzenia, oraz zażywanie trzy razy dziennie po 10 kropli tabasco rozpuszczonych w szklance wody lub soku, bowiem ostro przyprawiony pokarm ma właściwości wykrztuśne, a więc ułatwia oczyszczanie nosa, zatok i oskrzeli.
Należy jednak pamiętać, że spożywanie ostrej papryki jest przeciwwskazane przy niektórych chorobach przewodu pokarmowego, jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Lidia Irla
Więcej porad: