Letnie obrzęki. Zlikwidujesz je sama

Ich przyczyną jest zwykle zatrzymanie wody w organizmie. Podpowiadamy, jak pozbyć się opuchlizny.

Obrzęki mogą pojawić się podczas upałów
Obrzęki mogą pojawić się podczas upałów123RF/PICSEL

Pij wodę

Paradoksalnie, aby pozbyć się wody z organizmu, trzeba dużo pić. Bo gdy organizm ma zbyt mało płynów, zaczyna je gromadzić, chroniąc się przed odwodnieniem. Zaplanuj, aby codziennie wypijać półtora litra wody mineralnej, a oprócz niej jeszcze inne płyny, np. soki naturalne, herbatę zieloną i herbatki owocowe.

Nie nadużywaj soli i słonych przekąsek

Sól zawiera jony sodu, które w nadmiarze powodują zatrzymywanie wody w tkankach. Im więcej jesz słonych rzeczy, tym bardziej tworzą się i powiększają obrzęki. Sól zastąp świeżymi i suszonymi ziołami, sokiem z cytryny, chrzanem.

Mocz nogi, dłonie w occie jabłkowym

Do miski z letnią wodą dodaj szklankę octu jabłkowego i mocz stopy codziennie po 15 minut. W przypadku obrzęków innych części ciała, np. palców dłoni czy łydek możesz robić okłady - do 1/2 litra letniej wody dodaj 1/4 szklanki octu jabłkowego, mocz ściereczkę lub gazę i przykładaj na 15 minut do opuchniętych miejsc.

Ocet jabłkowy ma wiele zastosowań
Ocet jabłkowy ma wiele zastosowań123RF/PICSEL

Zrób zimy kompres

Zanurz ściereczkę w lodowatej wodzie, odciśnij nadmiar wody i przyłóż na opuchnięte nogi czy dłonie. Możesz też użyć gotowego kompresu żelowego schłodzonego w zamrażalniku (przed przyłożeniem owiń go w ściereczkę).

Jedz pomidory i banany

Są bogate w potas regulujący gospodarkę wodną w organizmie. Z pomidorów możesz wyciskać i pić świeży sok, a banany zmiksować z kefirem czy jogurtem naturalnym.

Pij herbatki z ziół o działaniu moczopędnym

Możesz przygotować napar z pokrzywy, bratka czy skrzypu, mniszka lekarskiego. Wystarczy pić 1-2 szklanki naparu ziołowego dziennie. Jeśli jednak chorujesz przewlekłe, np. masz chore nerki czy serce, skonsultuj z lekarzem, czy dane zioło będzie dla Ciebie odpowiednie.

Pij napar z pietruszki

Łyżkę suszonego korzenia pietruszki zalej półtorej szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź i pij 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki. Oprócz naparu z korzenia jedz też codziennie natkę pietruszki. Siekaną dodawaj do sałatki, zupy, koktajlu owocowo-warzywnego.

Częściej sięgaj po arbuzy

Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody
Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody 123RF/PICSEL

Arbuz jest bogaty w potas. Usuwa z organizmu nadmiar sodu, a przy okazji upora się także z nadmiarem sodu w tkankach.

Arbuza możesz jeść na deser, jako przekąskę, dodać go do sałatki, a także zmiksować jego kawałki (oczywiście bez pestek) i pić w postaci świeżego soku. Schłodzony w lodówce arbuz możesz też zmiksować z jabłkiem, szklanką truskawek (mogą być mrożone) albo zmiksowany wymieszać ze szklanką soku pomarańczowego czy 4-5 łyżkami kremowego jogurtu naturalnego. W ten sposób uzyskasz pyszne, orzeźwiające napoje pomagające walczyć z obrzękami. Uwzględnij w diecie również inne produkty bogate w potas, np. jabłka, banany, białą fasolę, buraki, bataty, kasżę gryczaną, pestki dyni, ziemniaki, brokuły i mięso kurczaka.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas