Marchewka o wielu twarzach

Jesteśmy przyzwyczajone do pomarańczowego koloru marchewki, ale to warzywo ma również odmiany białe, żółte, czerwone, fioletowe, a nawet czarne.

Pij soki z marchewki. Twoja skóra  po zimnie odżyje i nabierze ładnych kolorów
Pij soki z marchewki. Twoja skóra po zimnie odżyje i nabierze ładnych kolorów123RF/PICSEL

Są one znacznie starsze - czarna marchew znana była już w starożytności. Znaną nam wersję wyhodowali Holendrzy dopiero w XVI w. Na szczęście po latach królowania marchwi pomarańczowej, coraz częściej można spotkać na bazarach białą i fioletową. Co ciekawe, nie wszędzie uznaje się marchew za warzywo, w Portugalii jest uważana za owoc - a to za sprawą narodowego portugalskiego specjału: marchwiowego dżemu.

Zobacz także: 

"Zaufałbym jej gdyby miała broń” - kto tak powiedział o Małgosi Rozenek-Majdan? materiały prasowe
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas